Обединеното кралство е призовано да се откаже от договора, който поставяло интересите на изкопаемите горива пред действията в областта на климата.

Прес асосиейшън съобщава, че активисти са призовали Обединеното кралство да последва други европейски държави и да се оттегли от договор, който "позволява на гигантите, използващи изкопаеми горива, да съдят правителствата за техните политики в областта на климата".

Информационният бюлетин продължава: "Противоречивият Договор за Енергийна харта беше създаден през 90-те години на миналия век, когато световната енергийна система беше силно доминирана от изкопаемите горива, и дава възможност на чуждестранни компании да оспорват енергийни политики, които застрашават техните инвестиции, като използват тайни арбитражни съдилища.

Редица държави се сблъскаха със скъпоструващи правни предизвикателства във връзка с намаляването на зависимостта си от изкопаеми горива и увеличаването на възобновяемите енергийни източници, включително Нидерландия, която се сблъска с предизвикателство на стойност 1,4 млрд. долара (1,18 млрд. паунда) във връзка с постепенното премахване на въглищата.

Страните по договора, сред които и Обединеното кралство, ще решат на конференция, дали да приемат модернизирана версия на споразумението, в която е поставен по-силен акцент върху климата и е изяснено, че държавите могат да регулират, за да постигнат целите за намаляване на емисиите.

Редица европейски държави, включително Нидерландия, Франция, Германия и Полша, обаче заявиха, че се отказват от договора, а активистите искат Обединеното кралство да последва примера им.

Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Словения и Полша вече обявиха оттеглянето си от договора. Адвокатът на ClientEarth Амандин Ван Ден Берге е цитиран да казва: "Обединеното кралство наистина не бива да изостава от това движение... Ако иска да бъде истински лидер в областта на климата, то трябва да застане на страната на своите съюзници в Европа и да се оттегли от този договор, който поставя интересите на изкопаемите горива пред действията в областта на климата."

В други новини от Обединеното кралство Daily Telegraph съобщава на първата си страница, че "Shell преразглежда плановете си да инвестира 25 млрд. паунда в енергийната система на Великобритания, след като Джереми Хънт нахлу в индустрията за 55 млрд. паунда под формата на неочаквани данъци".

Вестникът допълва: "Дейвид Бънч, председател на Shell във Великобритания, заяви, че разширеният данък, обявен в есенното изявление на канцлера, принуждава компанията да преразгледа множество проекти в процес на подготовка - от инвестиции в Северно море до схеми за възобновяема енергия."

Тhe Independent съобщава за коментарите на Джонатан Бърли, който оглавява енергийния регулатор Ofgem и който заяви, че вятърните турбини и слънчевите панели са се превърнали в най-евтината, най-екологичната и най-сигурната енергия, достъпна за домакинствата в Обединеното кралство в условията на огромна криза за световните изкопаеми горива.

Вестникът пише, че той е заявил това на срещата на върха "Бъдещето на комуналните услуги" в Лондон: "След като възобновяемите енергийни източници и нисковъглеродното производство се превърнаха в най-евтината форма на енергия, икономиката се промени завинаги; тази енергия се превърна не само в най-устойчивата, но и в най-евтината и най-сигурната възможност."

The Guardian съобщава: " Комисията по благотворителност потвърди, че разглежда жалба относно климатоскептичната лобистка група Global Warming Policy Foundation, след като адвокати и депутати официално изразиха загриженост относно нейния благотворителен статут."

И накрая, BBC News публикува новина за най-голямата в Европа система за съхранение на енергия от батерии, която е започнала да функционира близо до Хъл: "Обектът, за който се твърди, че може да съхранява достатъчно електроенергия за захранване на 300 000 жилища в продължение на два часа, заработи в понеделник в Пилсууд, Котингам."

Вестник Daily Telegraph съобщава, че "Waitrose поставя термопомпи във всички свои супермаркети, тъй като въвежда планове за нулево нетно потребление в опит да се справи с нарастващите цени на енергията".