Безспорните "отличници" са Сандански и  Видин, съответно с под 1 и 2 на сто от месечните валежи, а в абсолютно изражение 0.8 (нула цяло и осем десети от литъра!) и 1.8 литра на квадратен метър.

София също е доста суха през изтичащия октомври, с 5 на сто или 1.8 литра на квадратен метър валеж, отчетени от станцията на НИМХ в Младост (данните за София са до вчера на обяд, а прееваляването привечер на места в столицата не променят общата картина).

Тъй като практически  месецът приключи (днес, 31 октомври, съществени валежи няма да има никъде), можем да теглим чертата и за останалата част от страната. Още в началото на месеца специализирани селскостопански издания предупреждаваха, че и в Добруджа валежите и влагата в почвата  са малко.

Въпреки, че в източните и част от централните части на страната имаше повече валежи през месеца, все пак, в Разград, Сливен, Кърджали, Варна, месечната сума на валежите варира тясно около 50 на сто от обичайните.

Единственото изключение, като дъждовен оазис, са крайните югоизточни райони на страната. В Бургас, например, са паднали около 120 на сто от месечната норма на валеж. 

Снимка: НИМХ, департамент по хидрология

На картата с индекса на почвено засушаване на НИМХ дори с просто око се вижда, че над 50 на сто от територията на страната извън планините(под 800 метра надморска височина) изпитва екстремно засушаване още през септември.

Октомври не е променил картината, с изключение само на част от крайните южни и югоизточни райони, които получиха прилични валежи през първата десетдневка на месеца.

През следващите 7 до 10 дни над страната ще захладнее, ще има и ниски облаци с преръмявания в някои дни, но съществени валежи не се очакват, тъй като захлаждането ще бъде под влияние на гребен от високо налягане.

Надеждите за есенниците, особено в централните и западни райони, остава в месечната прогноза за ноември. Очаквайте скоро синтеза  на прогнозите  на световните метеоцентрали за очакваните температури и валежи в региона ни през ноември.