Слънцето остава без петна 14 поредни дни - знак, че слънчевият минимум продължава.

Надявайки се да забележи някои образувания, Джим Факацелис снима слънчевия диск с телескоп със защитен филтър в обсерваторията Пейпърмил в Хънтингтън, Ню Йорк.

"Без съмнение, слънчевият минимум е в разгара си! Дискът е без най-малкия намек за наличие на някакво, дори малко петънце", споделя Факацелис.

Фотографът използва H-алфа филтър, настроен на червената спектрална линия на слънчевия водород. Изображението показва хаотичното, "бълбукащо" движение на газовата плазма в долната атмосфера на Слънцето, което придава на слънчевия диск характерната текстура.

Но на диска няма нищо повече: нито слънчеви петна, нито тъмни магнитни нишки, нито обикновени структури, видими дори при леко активно Слънце.

Слънчевите петна от следващия цикъл започват да се появяват от време на време, предвещавайки края на слънчевия минимум. Очевидно е обаче, че това не е краят и е много вероятно слънчевият диск да бъде чист през следващите дни и седмици, споделя ученият.

През декември имаше намеци за начало на новия слънчев цикъл. Появиха се за кратко няколко петна, с обратна магнитна поляризация на тези от завършилия миналата година предишен цикъл. Но...дотам. Рекордно ниската слънчева активност очевидно продължава.

Това, заедно с най-меката зима в историята на наблюденията за цялото северно полукълбо, опровергава някои твърдения на любители, че при слаба слънчева активност доминират меридионалните и блокиращи процеси в умерените ширини и следват свирепи зими.

Това, което наблюдаваме е точно обратното: тотален разгул на зоналния тип циркулация и незапомнено мека зима, на фона на напълно спокойно слънце.