Времето, както и многогодишният му режим в определено място - климатът, се определят от нашата звезда - Слънцето. Възможни са вариации сред другите параметри - циркулацията на въздушната маса към даден момент, температурата и, вятъра, облачността, но през януари у нас не може да стане 40 градуса, както през юли. Ако обичайната температура за даден период е 5 градуса, то отклонения от нея, по-големи от 8-10 градуса, са изключителна рядкост и често - рекордни.

След най-ниската точка на Зимното слънцестоене, 21-23 декември, слънцето започва съвсем бавно да се издига от ден на ден, но до 10-15 януари това не се усеща климатично: то се вдига само с 1-2 градуса по-високо над хоризонта, а същевременно на север въздушните маси продължават да се охлаждат с пълна сила. Именно затова и у нас най-"дълбоката" част на зимата е в периода 5-20 януари: слънцето почти не се е изкачило, а въздухът в региона климатично е най-студен.

Разбира се, това се променя, ако има циркулация, каквато често наблюдавахме през месеца, която ни доставя по-топъл от обичайното за предишни периоди през годините по същото време, въздух. Но и тук има разлики. В последните дни на месеца и първите на февруари, слънцето вече видимо, макар в началото на своя път, се откъсва от най-ниските си параметри като източник на енергия.

Слънчевата енергия, получавана от единица площ в даден момент по пладне, вече е с 20-25 на сто повече, отколкото на Коледа, по време на зимното слънцестоене. За страната ни средно моментната инсолация е приблизително 500 вата на квадратен метър, срещу 400 по Коледа и по този параметър ръстът се ускорява още - само след 20 дни този показател минава 600 вата, а в началото на март - 700 вата, което вече прави истинската зима невъзможна.

Височината му над хоризонта по обед е кръгло 30 ъглови градуса срещу 23-24 преди 45 дни и вече се увеличава с 2-3 градуса за седмица и малко отгоре.

Видимо нараства и продължителността на деня, която след броени дни преминава над 10 часа.

Ако въздушната циркулация същевременно ни доставя силни порции студен арктичен въздух, това може за определен период да се "маскира' и зимата да продължи, но тази зима, освен 2-3 дневното арктично нахлуване към 6-7 февруари, друго не се очертава в обозримо бъдеще. Междувременно от днес до вторник, ще видим на практика нарасналата сила на нашето светило, извън сухата статистика по-горе. 

Над страната ни ще властва въздушна маса, формирана над субтропическите части на Средиземно море и Северна Африка. Температурата и във височина е 8-11 градуса в някои моменти. При подобни температури през декември температурите у нас едва достигаха десетина градуса, главно заради липсата на вятър, но и с него, тогавашното слънце би било твърде слабо да се възползва изцяло от възможността за високи температури при земната повърхност.

В замяна на това, с помощта и  на вятъра в някои дни, от днес до вторник не са изключени и максимуми до 17-19 и дори около 20-ина градуса.

Нарасналата сила на слънцето ще усетим и при неколкодневното застудяване от сряда, когато в низините през деня температурите няма да падат под 4-5 градуса, въпреки сериозния студ във височина, който при стихване на вятъра по високите полета може да доведе до минимуми от минус 10, минус 12 градуса.

Следете редовно прогнозите ни в следващите дни.