Наводнения в пустинята Сахара превърнаха пясъчните дюни в малък оазис. Тази поразителна гледка е в резултат на необичайни дъждове, които се изсипаха в Мароко през август и септември.

Сините лагуни, които се появиха сред палмите и пясъчните дюни на Сахара, подхраниха някои от най-засушливите райони с повече вода, отколкото е имало от десетилетия насам.

Югоизточната част на Мароко, която е сред най-сухите места в света, обикновено не получава валежи в края на лятото. Тази година обаче природата изненада всички. Според съобщение на мароканското правителство, само за два дни през септември количеството на падналите валежи е надхвърлило средните годишни стойности в няколко региона, където обичайно годишните валежи са под 250 милиметра.

"Поне от 30  години не е падало толкова много дъжд за толкова кратко време. Трябва да кажем, че дори за географското положение на региона, тъй като се намираме на източните склонове на Атласките планини, забелязахме, че сякаш всички дъждове са насочени към едни и същи райони", казва Хюсеин Юабеб, ръководител на комуникациите към Главна дирекция по метеорология на Мароко.

Особено впечатляващ е случаят с Тата - един от най-силно засегнатите райони. В село Тагуните, разположено на около 450 километра южно от столицата Рабат, са измерени над 100 милиметра дъжд само за 24 часа. Това необичайно природно явление остави след себе си поразителни гледки - вода, бликаща през пясъците на Сахара, сред замъци и пустинна растителност.

Спътниците на НАСА засякоха дори наличието на вода в известното езеро Ирики между регионите Загора и Тата, което е сухо от 50 години насам.

Това събитие предизвика огромен интерес сред местното население и туристите. В пустинните общности, които обикновено са посещавани от любители на екзотични преживявания, сега могат да се видят автомобили с повишена проходимост, преминаващи през новообразуваните водни басейни, докато местните жители наблюдават сцената с изумление.

Според метеоролозите наличието на вода в Сахара се класифицира като екстратропическа буря и може да окаже значително влияние върху климатичните условия в региона през следващите месеци и години. Повишената влажност на въздуха води до по-голямо изпарение, което от своя страна може да предизвика още по-интензивни бури в бъдеще. Възможни и са и други климатични промени като например сняг.