Според ново проучване, с климатичните промени, които предизвикват по-ранна пролет в голяма част от Северна Америка, много птици снасят яйцата си по-рано през годината, което допълва все повече доказателствата, че глобалното затопляне преобръща навиците на дивата природа.

От 72 вида птици, изследвани в района на Чикаго, приблизително една трета снасят яйцата си около 25 дни по-рано, отколкото преди един век, съобщават изследователите в статия, публикувана в петък в Journal of Animal Ecology.

Сред засегнатите видове са траурният гълъб, американската ветрушка и някои ястреби.

Досега учените не са открили ясни общи за тези видове белези, като например размер или миграционен статус, които да обясняват защо те променят графика си.

Но "по-голямата част от птиците, които разгледахме, се хранят с насекоми, а сезонното поведение на насекомите също се влияе от климата", казва водещият автор Джон Бейтс, куратор на отдела за птици в музея Фийлд в Чикаго.

Въпросът за това как промените в климата и сезонните смущения влияят на жизнените цикли на животните и растенията "става все по-преден и централен в съзнанието на хората", казва Бейтс.

Само няколко температурни градуса, в сравнение с дългосрочната средна стойност, могат да окажат голямо влияние върху това кога се появяват насекомите, кога дърветата се разлистват, кога цъфтят цветята и, според новото изследване, кога се излюпват яйцата.

Учените смятат, че тези промени могат да бъдат сред многото причини за рязкото намаляване на популациите на птиците от 70-те години на миналия век насам, като според проучване от 2019 г. в списание Science САЩ и Канада са загубили около една трета от своите птици - или около 3 милиарда птици.

Бейтс и колегите му проучват над 1500 образци на яйчни черупки, съхранявани в музея Фийлд в Чикаго, много от които датират от периода между 1872 и 1920 г., когато събирането на яйца е било популярно занимание. Тези ентусиасти от викторианската епоха са оставили подробни, ръчно написани етикети, в които е посочена информация като вида на птицата и датата на събиране.

След това учените сравняват тези записи с повече от 3000 съвременни записи, заедно с данни, описващи нивата на въглероден диоксид на датите на гнездене във времето, за да направят своя анализ.

Откритията повтарят подобни резултати от проучвания, проведени през последните десетилетия в Обединеното кралство, които също са установили, че снасянето на яйца става по-рано, заедно с отчетените промени във вегетационния период.