Ако първата мисъл в главата ви е "вероятно е виновно глобалното затопляне", ще бъдете прави, но само частично.

Какво се случва с морския лед в Арктика е доста очевидно: Планетата става по-топла, океаните се затоллят и ледът се топи. Но от друга страна на планетата нещата са по-сложни и доказателството бе последното рязко намаляване на обема на антарктическия лед, което накара учените да се замислят.

Антарктика отбеляза Новата година с рекордно ниско ниво на морския лед, според доклад на Националния център за данни за снега и леда в Боулдър, Колорадо.

>>>Виж снимки от Антарктика>>>

На 1 януари морският лед е покривал само 5,4 милиона квадратни километра вода в Южния океан, който обгражда континента Антарктида. Това е с 1,88 милиона или почти една трета по-малко от дългосрочната средна стойност за тази дата.

Странно начало на 2019 г. последвало най-бързото декемврийско ускорение на топенето на морския лед в цялата история на наблюденията, в резултат на което Антарктика счупи рекорда за минимален морски лед, установен през лятото на 2016-2017 г. в Южното полукълбо, а именно от ноември до декември 2016 г. година.

Може би си мислите, че вината е в изменението на климата и ще бъдете частично прави, но анализ, извършен след топенето на морския лед през 2016-2017 г., чиято кулминация е бил сезонният минимум на морския лед през март 2017 г., показва, че истинската причина е комбинацията от времето с изключително негативна фаза на южното пръстенообразно течение, когато западните ветрове около континента са били заменени  с предимно северни такива, носели значително по-топъл въздух от обичайното.

Накратко, учените свързват резкия спад в обема на морския лед с естествена променливост на моделите на циркулацията около южния континент. Не е напълно сигурно, обаче, дали северните ветрове са причината за намаляването на количеството лед тази година. Сесилия Битц, изследовател на морския лед от университета във Вашингтон, смята, че режимът на Южния пръстен не е толкова негативен сега и няма такова влияние на чудовищния Ел Ниньо, както през 2016 година.

Въпреки, че някои части от Антарктика са по-топли от обичайното, доскоро ледът на Антарктика леко се увеличаваше, достигайки рекорден обем през 2014 г. Това не отрича съществуването на тенденция на затопляне, но говори за сложността на поведението на морския лед в среда, която е повлияна от океанските течения и гигантския леден континент.

Разрушаването на леда през последните години определено ще изисква повече изследвания. Наскоро стартираният спътник на НАСА ICESat-2 може да обясни мистерията, поради наличието на борда му на инструменти, способни да измерват плътността на морския лед, ключов показател за неговата възраст и "здраве".