>>>>>>>Виж галерия от снимки>>>>>>

Промяната на климата за някои растителни и животински видове е за добро. Но със затоплянето от тропичните и по-топли райони на север своите хабитати (райони за живот) разширяват и някои неприятни, но и доста опасни видове. Ще разгледаме само нищожна част от тях - три вида, въпреки, че такива  има десетки и, вероятно, стотици.

Единият от тях са семейството на Сколопендрите:

Снимка: Wikipedia

Сколопендрата е членестоного, обитаващо Средиземноморския регион. Тя не е нов гост по нашите земи, срещала се е и досега, но с промяната на климата тя се чувства все по-добре и увеличава популацията си. Ухапванията и могат да бъдат много болезнени, тъй като това животно не притежава особено добро зрение и може да приеме за опасност и  да атакува при най-малкото движение.

Голяма водна буболечка:

Снимка: Wikipedia

Голямата водна буболечка е новост за страната ни. До преди десетина години нямаше съобщения за нейно присъствие в страната ни.

Тя произлиза от водоемите на Южна Азия.

Там дори се счита за деликатес (на снимката можете да видите гурме пържени водни буболечки):

Снимка: Shutterstock

Все пак, съобщенията в медиите от последните години за откриването и  в Пловдивско и Варненско (според някои - и Бургаско), будят тревога.

Размерите и могат да достигнат големината на човешка длан и ухапването и, с впръскване на нервнопаралитична отрова, не могат да убият нормален здрав човек, но причиняват остра болка  и неприятно усещане.

Снимка: Shutterstock

Все пак, макар с доста страховит вид, гигантската водна буболечка не може да се сравнява по опасност с един нов за страната ни неканен гост: тигровият комар.

 

Този вид пренася някои наистина опасни болести, които не са характерни за нашия регион.

Това са енцефалит Сейнт луис, Жълта треска, Западнонилски енцефалит, както и екзотично звучащите, но опасни Чикунгуня и Денга, както и дирофилариоза по кучета и котки.

Снимка: Shutterstock

Отново основният регион, от който идва това ново и опасно насекомо, е Югоизточна азия. За пръв път е регистриран през 1979 година в Албания, внесен със стоки от Китай.

През последното  десетилетие-две, очевидно климатът в Средиземноморието все повече му харесва, защото комарът се разпространява в Корсика, Гърция, Сардиния, Черна гора и Хърватско.

Ларвите на комарите от цялото им семейство, не само този, изискват минимални количества застояла вода, на практика дори една супена лъжица. Захвърлен платмасов съд или затопляща се лесно заради черния си цвят автомобилна гума, пълна с дъждовна вода, е истински инкубатор з атази напаст:

Снимка: Shutterstock

У нас за пръв път е забелязан в Созопол през 2011 година.

През 2014 до 2016 година е забелязан и в Бургас, Пловдив, Благоевград, Пазарджик и Варна.

Този комар е доста по-опасен от "обикновения" тукашен комар и предприемането на профилактични мерки, желателно няколко вида, не бива да се неглижира и пренебрегва:

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock