Нефтеният Дубай винаги е бил "интересен избор за място на провеждане на годишната конференция на ООН за изменението на климата" , се казва в редакционна статия в Daily Telegraph.

Ангажиментът на домакина за намаляване на емисиите на CO2 отново беше поставен под въпрос от коментара на президента Султан ал Джабер, че "няма научни данни", които да показват, че е необходимо постепенно спиране на изкопаемите горива, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните нива, се допълва в статията. "И все пак д-р Ал-Джабер не се отказва от ангажимента за нисковъглеродно бъдеще, а по-скоро поставя под въпрос възможността за изкореняване на изкопаемите горива в свят, който все още разчита в голяма степен на тях", пише вестникът.

Статията заключава, че това е "кръг, който активистите все още не са успели да разплетат".

Във в. "Гардиън" специализираният кореспондент по въпросите на околната среда Джефри Лийн също обсъжда коментарите на Ал Джабер, но пише, че "твърдението му, че зелените политики вредят на икономическия растеж, е погрешно и изключително вредно".

Ал Джабер трябва да бъде държан отговорен за забележките си относно постепенното спиране на изкопаемите горива "под заплаха от оставка", заключава Лийн, и сега трябва да оттегли безразсъдните си забележки и да вземе решение за постепенно спиране на горивата в Дубай.

 Бяха публикувани и много други становища, посветени на COP28, сред които колумнистът на Times Хюго Рифкинд, който твърди, че провеждането на срещата на върха в ОАЕ е напомняне, че "дори когато декарбонизацията стане изгодна, тя ще бъде предмет на ожесточена борба".

В "Гардиън" писателят и преподавател Александър Хърст твърди, че "ръководеният от ЕС "климатичен клуб" е най-добрата ни надежда за системни действия" по отношение на изменението на климата.

В статия в Ройтерс писателят Хюго Диксън призовава читателите да си представят "алтернативен, по-добър начин за борба с изменението на климата" от процеса на COP.

В Times редакторът по икономика Мехрин Хан пише, че "културните войни на Запада за климата рискуват да оставят по-бедните страни на студено".

В "Ню Йорк Таймс" гостуващият научен сътрудник в Оксфордското училище "Мартин" д-р Ърл К. Елис казва, че докато лидерите се събират за COP28, те трябва да преосмислят изменението на климата, което е причинено от "неуспехи при възлагането и прилагането на социални отговорности".