Председателят на КОП28 Султан Ал Джабер е заявил, че "няма наука", която да показва, че е необходимо постепенно спиране на изкопаемите горива, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5C, разкриха "Гардиън" и Центърът за докладване на климата в ексклузивен материал, който беше широко разпространен от други медии.

Статията продължава: Ал Джабер заяви също така, че отказът от изкопаеми горива няма да позволи устойчиво развитие, "освен ако не искате да върнете света обратно в пещерите".

Според учените коментарите са "изключително обезпокоителни" и "граничат с отричане на климата" и са в противоречие с позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ал Джабер направи тези коментари в неадекватни отговори на въпросите на Мери Робинсън, председател на групата на старейшините и бивш специален пратеник на ООН по въпросите на изменението на климата, по време на онлайн събитие на живо на 21 ноември."

The Times пише, че "коментарите бяха широко осъдени от активисти и учени на КОП28, където много страни, включително Обединеното кралство и тези от ЕС, призовават за постепенно спиране на "неактивираните" изкопаеми горива, т.е. тези, които се изгарят без устройства за улавяне и съхранение на въглероден диоксид". 

Отделно от това "Гардиън" съобщава за коментарите на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който е заявил, че споразумението на страните от КОП28 за постепенно спиране на изкопаемите горива ще бъде "едно от най-значимите събития в историята на човечеството".

Според вестника, ако световните лидери се съгласят на преговорите за климата да призоват за прекратяване на използването на изкопаеми горива, това ще бъде "приятна изненада", но подобна декларация ще има "огромно въздействие" върху света.

 Междувременно BBC News съобщава, че има информация, че Обединените арабски емирства, които са домакини на КОП28, масово увеличават собствения си добив на петрол. Изданието продължава: "Държавната петролна компания на Обединените арабски емирства Adnoc може да извърши с 42% повече сондажи до 2030 г., според анализатори, считани за международен златен стандарт в разузнаването на петролния пазар. Между 2023 и 2050 г. само Саудитска Арабия се очаква да добива повече.

Adnoc твърди, че прогнозите показват капацитета за добив на петрол, а не действителния добив. Тя заяви, че вече е заявила ясно плановете си да увеличи производствения си капацитет със 7% през следващите четири години.

Фирмата заяви, че е широко прието, че през следващите десетилетия ще са необходими известно количество нефт и газ и че тя прави дейностите си по-благоприятни за климата, включително чрез разширяване на производството на енергия от възобновяеми източници."