Мнозина си представят Йелоустоунският феномен като просто един малко по-голям вулкан, но това не е точно така.

За да си представим мащабите на едно евентуално изригване на супервулкана, ще помогне една аналогия.

Всички помним Ейяфятляйокутл, исландският вулкан, спрял полетите над част от Европа за седмица преди няколко години.

Ако приемем това доста сериозно изригване за единица, изригването на Тамбора през 1812 година по тази скала е около 100 единици, т.е с два порядъка по-мощен.

Въпросното изригване "само" лишава Северното полукълбо от лято и причинява 2-3 много свирепи зими, довели до глад в Европа и мор сред животните.

Отиваме с още 1-2 порядъка по-нагоре.

Преди около 70 000 години е изригнал един вулкан на име Тоба. По понятни причини писмени записи няма, но разкопаването на слоевете, както и изследването на съответните дълбочини на глетчерен лед показват, че нещата са били много сериозни.

Младият тогава вид Хомо Сапиенс е бил буквално на прага на пропастта: в Източна Африка са останали не повече от няколко хиляди души от нашите предшественици и това събитие споре мнозина палеонтолози е причина човечеството да е един от видовете, върху генома на които е оставен белегът на "гърловината на бутилката" - оцелелите са били почти недостатъчни за продължаване на вида.

Това изригване е било приблизително 1000 пъти по-мощно от това на исландския ни съвременник.

Стигаме ли до Йелоустоун?

Все още не, уви.

Йелоустоун е супервулкан, евентуалното му изригване би било около 10 000 (десет хиляди) пъти по-мощно от това на Ейяфятлайокутл.

Има ли сравними събития в миналото? Има, но не скорошни.

Има дори по-големи от него, прословутите Сибирски трапове, но те са преди близо четвърт милиард години, на границата на Пермския период и началото на Триас. Тогава са били унищожени над 90 на сто от всички видове на планетата ни.

Предстоящото Йелоустоунско събитие няма да бъде "чак толкова" мощно, но ще бъде предостатъчно, за да застраши, ако не биологичния ни вид, със сигурност изградената от него цивилизация.