Преди стотици години рибарите в Перу за първи път забелязват и назовават явленията Ел Ниньо в тропическия Тихи океан. Уловът им се колебаел, а най-големите спадове се наблюдавали близо до Коледа, когато океанът бил най-топъл - те го нарекли El Niño de Navidad, момчето (младенецът) на Коледа.

С помощта на по-голяма мрежа от наблюдения и  статистически анализ стана ясно, че този спад в рибните запаси е част от явление, обхващащо целия Тихи океан, включително промени в океана и атмосферата. Това е ENSO, Ел Ниньо-южната осцилация.

В рамките на този анализ стана ясно, че по време на събитията от типа "Ел Ниньо" Тихият океан обикновено е по-топъл от обичайното на изток и по-студен на запад, а пасатите, духащи от изток на запад, са по-слаби. Стана ясно също така, че е имало и други моменти, когато ветровете са били по-силни и на изток е било по-студено, а на запад - по-топло. Тези периоди бяха наречени Ла Ниня - момичето - в знак на противоположните им характеристики на Ел Ниньо.

Условията Ел Ниньо или Ла Ниня обикновено продължават около девет месеца, като започват през юни, достигат своя връх през декември и се разсейват до април. В исторически план събитията от типа Ла Ниня са по-малки и по-слабо забележими - промяната в улова не е толкова забележима, колкото сривът, наблюдаван при Ел Ниня, така че никога не е била забележителна за перуанските рибари. По редица причини обаче Ла Ниня става все по-забележимо явление.

По време на явленията Ла Ниня глобалните температури обикновено са по-ниски и това може да обясни някои от спадовете в иначе неумолимото покачване на глобалните температури. Миналата 2022 г. беше третата поредна година на Ла Ниня, което е изключително необичайно и се е случвало само три пъти, откакто са започнали да се водят надеждни записи през 50-те години на ХХ век. Извън тропическата част на Тихия океан последиците от Ла Ниня могат да бъдат също толкова изразени и също толкова опустошителни, колкото и тези от Ел Ниньо, който вероятно ще се завърне в края на 2023 г.

Как промените в тропическата част на Тихия океан влияят на останалата част от света

Климатолозите от много години са наясно как промените в атмосферата на едно място могат да бъдат свързани с друго. Тези връзки се наричат "телевръзки". Може би първият пример за телевръзка е описан през 20-те години на миналия век от физика Гилбърт Уокър, който забелязва, че промените в атмосферното налягане в Дарвин, на северния бряг на Австралия, и Таити, на 8000 км в средата на Тихия океан, са свързани чрез така наречената от него южна осцилация. Това наблюдение в крайна сметка води до описанието на явлението Ел Ниньо/Ла Ниня.

Моделите на телесвързаност вече са забелязани във всички региони на света. В Северна Европа най-известна е Северноатлантическата осцилация, която описва връзката между въздушното налягане в определена област над Исландия и това над централната част на Северния Атлантически океан в близост до Азорските острови. Промените в него могат да бъдат свързани с промените във времето над Северна Европа и Обединеното кралство.

Тези модели на телевръзка съществуват, защото глобалната атмосфера се държи като барабан. Ако ударите барабан на едно място, цялата повърхност вибрира, а нотата, която звучи, зависи от това колко е стегната кожата на барабана.

В тази аналогия нагряването в тропическата атмосфера играе ролята на палката на барабана, а вълните, които се разпространяват по повърхността, се наричат вълни на Росби. "Нотката", която тези вълни свирят, се определя от структурата на атмосферата, но вместо опъването на кожата ветровете и въртенето на Земята са тези, които определят височината на звука в атмосферата.

Най-силната телевръзка от тропическия Тихи океан и Ла Ниня е в рамките на Тихоокеанския басейн. Например събитията Ла Ниня обикновено означават по-влажни зими в северозападната част на Тихия океан в САЩ.

Вълните на Росби обаче могат да достигнат до цяла Северна Америка и до Северния Атлантик, където могат да започнат да влияят на времето, като променят височинното струйно течение, което от своя страна може да повлияе на бурите, които са причина за голяма част от зимните дъждове в Обединеното кралство.

Тъй като поведението на вълните на Росби зависи от ветровете в атмосферата, влиянието на Ла Ниня върху Северния Атлантик не е еднакво през всички сезони. В края на зимата вълните на Росби, причинени от Ла Ниня, обикновено се засилват и изместват атлантическото реактивно течение към Северния полюс, което води до повече бури в Обединеното кралство, а с тях и до увеличаване на валежите.

В началото на зимата е по-трудно да се свържат пряко двете неща, тъй като през този сезон вълните на Росби взаимодействат с ветрове, които са по-силно повлияни от климатичното състояние на тропическия Атлантик.

Несигурно бъдеще

Трудно е да се определи какво точно ще означава изменението на климата за Ел Ниньо и Ла Ниньа. Средната температура на морската повърхност в Тихия океан ще се повиши, но това е по-малко важно за генерирането на тези метеорологични модели, отколкото разликата в температурата на повърхността между западната и източната част на Тихия океан, за която има много по-малка сигурност (отчасти защото температурата на повърхността в източната част на Тихия океан винаги е силно повлияна от изплуването на по-дълбоки студени води).

Компютърните програми, които моделират климата, показват, че разликата в температурата на Тихия океан в посока изток-запад ще намалява в бъдеще, което ще благоприятства EL Niños, което обикновено означава повече суши в Австралия и други тежки метеорологични условия в Тихия океан и извън него. Последните две десетилетия на засилени температурни разлики и продължителни събития от типа Ла Ниня обаче сочат друго. Ето защо неотдавнашната тригодишна Ла Ниня е много интересна, макар че е твърде рано да се правят някакви категорични заключения.

Промените в телевръзките са също толкова несигурни. Следователно несигурните промени в телевръзките в допълнение към несигурните промени в Ла Ниня и Ел Ниньо допринасят за несигурна перспектива за бъдещето.