В източните райони на Сибир от първите дни на ноември се установи много по-топло от обичайното за сезона време.

Въпреки отрицателните стойности на температурата, средната му дневна стойност в източната част на Якутия, с право считана за най-студената част не само на Русия, но и на цялото Северно полукълбо, е с 8-10 градуса по-висока от дългосрочните показатели.

Вчера в небезизвестния Оймякон, руския полюс на студа, максималната температура беше -15,8 градуса. Това е много над средния максимум за ноември, който е -31 градуса.

Но температурният рекорд не е поставен в източната част на Якутия, а на арктическото и крайбрежие. В залива Амбарчик максималната температура беше 0,9 (предишният рекорд, 0,4 градуса, беше отбелязан през 2006 г.).

В съседния Магадански регион температурните аномалии са още по-големи.

Средната дневна температура е над нормата с 12-16 градуса и тук също не е минало без рекорди. Такъв беше отбелязан в Магадан, където максималната температура на 4 ноември беше 5,1 градуса, надминавайки предишния рекорд със стойност 3,9 градуса през 2002 г

Атлантическите циклони, които формират времето в момента в Европейска Русия, носят не само дъждове, но и топлина. Днес в столицата на Русия бе подобрен рекорд от 2013 г., когато максималната температура е била +10,3 градуса. 

Стойността вчера беше +10,6 градуса.