Специалисти от Световната метеорологична организация съобщават, че пожарите в Сибир могат да повлияят неблагоприятно на климата на планетата.

Според данните от изследванията, северното полукълбо на Земята се загрява по-бързо от планетата като цяло. Тази топлина изсушава горите и ги прави по-податливи на пожари.

Скорошно проучване установи, че тайгата в момента гори по-интензивно, отколкото през когато и да било през последните 10 000 години.

Горските пожари отделят въглероден диоксид в атмосферата, допринасяйки допълнително за глобалното затопляне. Например пожарите през 2014 г. в Канада изгориха около 3 милиона хектара гора, отделяйки повече от 103 милиона тона въглерод в атмосферата - половината от количеството, което всички растения и дървета в Канада поглъщат за една година, сочат данни, предоставени от НАСА.

Недокоснатата арктическа среда е особено чувствителна и се загрява по-бързо от повечето други региони.

Частиците дим падат върху снега и леда, принуждавайки ги да абсорбират повече от слънчевата светлина и по този начин ускоряват затоплянето в Арктика.

Пожарите в Арктика също увеличават риска от по-нататъшно размразяване на вечната замръзналост, вследствие на което се отделя метан, който също е парников газ.

 

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>