Горещата вълна в Европа изглежда достигна своя пик днес, но температурите могат да останат над нормалните за сезона до средата на следващата седмица, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), предупреждавайки, че такива явления може да зачестят в бъдеще, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Въпросът, който всеки си задава, гледайки напред, е кога това нещо ще свърши", каза Роберт Стефански от СМО. "За съжаление, гледайки всички модели на наши партньори на национално и регионално ниво, възможно е това да не стане до средата на следващата седмица."

Великобритания регистрира най-високата в историята си температура от 40 градуса по Целзий, а пожарникари се борят да поставят под контрол бушуващите в Южна Франция големи горски пожари. Това се случва на фона на настанила се в Западна Европа гореща вълна, която се надигна от юг. Стефански каза, че очаква температурите да достигнат своя връх днес, и да останат над средните за сезона.

Жега в Лондон

Снимка: АР/БТА

Жега в Лондон

Снимка: АР/БТА

Жега в Лондон

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

На същия брифинг генералният секретар на СМО Петери Талас предупреди, че очаква да види "много по-висок" брой от горещи вълни в бъдеще поради климатичните промени.

"Посоката е ясна и в бъдеще подобен вид горещи вълни ще се превърнат в нещо нормално и ще се сблъскаме дори с по-високи екстремни стойности", каза Талас.

На същия брифинг служители посочиха, че очакват повече смъртни случаи при възрастни хора и тези с вече съществуващи здравословни проблеми в резултат на продължаващата гореща вълна, както и предизвикателства за здравните системи поради повишената необходимост от оказване на помощ и лечение.

40,2 градуса на летище Хийтроу

Известната като страна с умерени температури, Великобритания е последната, която бе засегната от необичайно горещото и сухо време, което предизвика горски пожари от Португалия до Балканите и доведе до стотици смъртни случаи, свързани с горещините.

Метеорологичната агенция на Обединеното кралство обяви днес, че е регистрирала 40,3 градуса по Целзий в Конингсби, в Източна Англия, което счупи рекорд, поставен само няколко часа по-рано - 40,2 градуса на летище Хийтроу.  По-рано през деня беше съобщено, че в Чарлуд са били измерени 39,1 градуса. Температурата в Лондон достигна почти 37 градуса към 11:00 ч. местно време. Досегашният температурен рекорд във Великобритания беше 38,7 градуса, измерен на 25 юли 2019 г. в Кембридж. До късния следобед на 29 места в Обединеното кралство този рекорд беше счупен.

Франция счупи 64 температурни рекорди в понеделник

Рекордите за най-топло време са били подобрени в 64 населени места във Франция вчера, по време на пика на горещините, обхванали страната, съобщи националната метеорологична служба, цитирана от Франс прес.

Повечето рекорди са били отчетени по атлантическото крайбрежие, в 690 станции на метеорологичната служба, разположени из цялата страна и разполагащи с данни за най-малко 30 години назад.

Рекорди бяха отбелязани от югозападния департамент Ланд, където в малкия град Бискарос бяха измерени 42,6 градуса, до нормандския департамент Сен Маритим, където бяха измерени 38,2 градуса на север от Хавър.

Във всички департаменти на Бретан бяха отчетени нови рекорди, като най-много, цели девет, са били измерени в департамента Вандея. На остров Ноармутие е отбелязана температура от 39,7 градуса.

"Очевидно денят отговаряше на прогнозите, за съжаление това се очакваше", заяви Матийо Сорел, климатолог в националната метеорологична служба на Франция.

Но още по-важно от броя на рекордите е голямата разлика между някогашните и някои от новите рекорди, докато топлинните вълни се засилват поради затоплянето на климата. "С четири градуса повече в Брест, това е нещо колосално", подчертава специалистът.

Предишната най-висока температура, измерена в Брест, беше 35,1 градуса през август 2003 година. Вчера са били измерени 39,3 градуса.

Западният град Нант е подобрил досегашния си рекорд от 40,3 градуса, отбелязан на 12 юли 1949 г., с над градус и половина, достигайки 42 градуса.