На фона на усложняваща се зимна обстановка и все повече съобщения за инциденти по пътищата, ТИР разби мантинелата между двете платна на автомагистрала "Тракия" и блокира лентата в посока София. Инцидентът е станал на 93 км в посока Пловдив. Нанесени са щети по кабината на тежкотоварния автомобил. Няма пострадали, но на място има полиция. Междувременно бе oграничено движението на камиони над 12 тона по магистралата на територията на област София заради обилния снеговалеж. 

Две пътнотранспортни произшествия затрудниха движението от Габрово към Трявна и Дряново този следобед, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в Габрово. Движението и към Дряново, и към Трявна се осъществяваше в едната лента, но преминаването на автомобили не бе ограничено, а се регулираше от служители на "Пътна полиция". 

Инцидентът към Трявна е станал в района на село Жълтеш, а този към Дряново - в района на село Сарая. За инцидента по пътя Габрово - Дряново от полицията посочиха, че става дума за челен удар между товарен и лек автомобили. Двама души от този инцидент са откарани в болница.

Рязкото застудяване и неспиращият вече над 12 часа снеговалеж в някои области предизвикаха трудности и за пътуващите, и за почистващите фирми. На моменти се налагаше да спират тежкотоварните камиони, за да могат снегорините да минат по затрупаните участъци, предаде NOVA.

Най-тежка беше ситуацията на прохода "Шипка". Силен снеговалеж и вятър в комбинация с ниски температури до -6 градуса създадоха проблеми на шофьорите. Поради влошените метеорологични условия Паметникът на свободата ще бъде затворен за посещения на 20 и 21 януари. 

Падналият сняг затвори за няколко часа и пътища в Русенско. Камиони закъсаха по пътищата в посока Велико Търново и към Разград, а жена пострада леко при катастрофа.

Във Великотърновско пък извадиха повече техника на "Хаинбоаз" заради очакваното заледяване на пътя през следващите часове.

С умерен и силен вятър през целия ден в страната продължи да нахлува студен въздух като до следобед заваля сняг навсякъде, с изключение на най-южните райони от Черноморието.

От АПИ призоваха шофьорите да са внимателни, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия и да шофират със съобразена скорост. Две катастрофи в следобедните часове затрудниха движението от Габрово към Трявна и Дряново, а двама души са в болница. 

Температурите в 14 часа бяха от минус 2° в София и Разград до плюс 2° в Ахтопол.

Най-дебела е снежната покривка в Плевен - 22 см, в Русе - 15 см, в Силистра - 12 см, Ловеч - 11 см, в Свищов, Шумен и Разград - 10 см, в София - 4 см.

Най-силни са поривите на вятъра в Сливен - около 90 км/ч, в Пазарджик - 80 км/ч, Сандански - 70 км/ч, в Бургас и на нос Емине - около 60 км/ч.

Синоптиците предупредиха, че в Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи, има условия за навявания. 

Заради обилен снеговалеж e oграничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистрала "Тракия" на територията на област София, съобщиха от АПИ. 

Ограничения на движението по-рано бе въведено и за прохода "Превала", както и по пътя Девин - Михалково за автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Падащият сняг е тежък и мокър, така че прогнозите са за бързообразуваща се снежна покривка в област Смолян, посочват от Областното пътно управление. 

На прохода "Петрохан", където не спира да вали и има силен вятър, натрупа около 15 см сняг. Пътят е заснежен, особено откъм монтанската част и е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 т. 

Ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено и по пътя II-84 Аврамово - Юндола, от страна на Пазарджик. 

През нощта валежите ще спират, най-късно в Южна България, а вятърът ще отслабва.

Ситуацията в София: 147 снегопочистващи машини на терен

Екипите на Столичната община са на терен и следят зимната обстановка. Фирмите, ангажирани със снегопочистването, започнаха обработки срещу заледяване от 5:00 ч. тази сутрин. Обработени са всички трасета на обществения транспорт, съобщи във Facebook кметът на София Васил Терзиев във връзка с метеорологичната обстановка.

В момента 147 машини за снегопочистване са на терен. Работата във всички 24 района продължава, като техниката навлиза повече и във вътрешнокварталните улици, съобщава още Терзиев. Той съветва гражданите, предимно възрастните хора, да излизат навън само ако е наложително, защото се очаква снеговалежът да е интензивен и температурите да се понижават. Шофьорите да използват автомобили, които са оборудвани за движение при зимни условия, и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, призовава градоначалникът.

В Природен парк "Витоша" се извършват обработки с пясък. Пътищата от кв. "Бояна" - местност "Златни мостове" и кв. "Драгалевци" - хижа "Алеко", вече са опесъчени. Ще се допускат само автомобили с вериги, информира още Терзиев. Той посочва, че е издал заповед от днес да заработят четири нови двупосочни "спирки по желание" по маршрута на автобус №66 до планината Витоша. Всяка спирка е обозначена със знак. Намират се в участъка между "Заслон бай Кръстьо" и "Хотел Морени", а локациите са до "Разклона за Витошко лале", "Витошко лале", "Романски лифт" и "Хотел Простор".

"Всеки, който иска да се качи в автобуса, трябва да даде знак към водача с вдигане на ръка, а водачът е длъжен да отбие и да качи пътниците. Слизането на обозначените "спирки по желание" се случва по същия начин или с натискане на стоп бутона в автобуса", уточнява столичният кмет.

Ако след спиране на снеговалежа има установени непочистени спирки, санкцията за всяка спирка е 2000 лева, каза по-рано днес на брифинг пред журналисти директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков.

По-рано днес от АПИ информираха, че 337 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. От ведомството апелират шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Зима и студ и на Балканите

Обилен снеговалеж и в Северна Гърция, където прогнозите са за сняг в цялата страна и застудяване с с 10-12 градуса през уикенда. В Егейско море има предупреждение за ураганни ветрове.

Град Флорина вече е покрит със снежна покривка. Дирекцията на пътната полиция в Солун предупреди водачите да пътуват снабдени с вериги. От 14 ч. днес до отминаването на интензивните атмосферни явления бе забранено движението на товарни автомобили с маса над 1,5 тона и на автобуси по околовръстния път на града. От забраната за движение без вериги са освободени превозните средства, които са оборудвани със специални гуми за сняг, обозначени с "алпийски" символ и знак M+S. 

След дъждовния и сравнително топъл за това време на годината петък, и Букурещ в събота осъмна със сняг, като валя през по-голямата част от деня. В края на деня се очаква снежната покривка да е 18-20 см.

"За момента в града няма блокирани пътища. Тъй като вали силно, ще изчакаме да спре и тогава снегопочистващите машини ще минат по всички главни и второстепенни улици", съобщи префектът на румънската столица Рареш Хопинка, цитиран от "Диджи24". Няма отменени полети на столичните летища, но са възможни закъснения, съобщиха от Националната летищна компания в Букурещ.

Сняг вали в Мунтения, Олтения, Добруджа. 260 превозни средства и над 3400 тона противоплъзгащ материал използваха екипите за почистване само в района на Молдова, за да осигурят движението по националните пътища.

В по-голямата част от Република Северна Македония също вали сняг, като в западната част на страната има по-големи снегонавявания. Очаква се валежите да продължат и през следващите дни, придружени с вятър.

В южните и централните части на Сърбия пък се очаква да паднат от 5 до 15 сантиметра сняг, а в планините дори над 20 сантиметра. В Белград се очаква по-малка снежна покривка в ниските части на града, докато във високите части може да се натрупа около 5 сантиметра сняг.

Снежна буря, но с по-голяма интензивност, засегна и Хърватия, където дървета паднаха върху улици, паркинги, върху автомобили и фасади и предизвикаха затруднения в движението.