Лидерите на осемте държави от басейна на река Амазонка подписаха Декларацията от Белем - споразумение за съвместна работа за опазване на най-голямата тропическа гора в света, съобщава New York Times.

Документът е резултат от новаторска среща, свикана от бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва в града в Северна Бразилия, който ще бъде домакин и на срещата на върха за климата COP30 през 2025 г., отбелязва вестникът.

Споразумението поставя основите на координацията между страните от Амазония по отношение на правоприлагането за борба с незаконния добив и дърводобив, както и между банките, на които е възложено да обединят средства за развитие за опазване на околната среда и устойчива заетост за жителите на региона.

То включва също така създаването на научна група, която да се занимава с климата в Амазония. Гардиън цитира изказването на Лула в началото на срещата на върха, в което той обещава да изведе Амазония от вековното насилие, икономическото "разграбване" и екологичното опустошение - включително това, водено от неговия предшественик Жаир Болсонаро - и да я превърне в "нова амазонска мечта".

Въпреки това, както съобщава BBC News, срещата не е успяла да убеди лидерите да се обединят около обща политика за прекратяване на обезлесяването до 2030 г. - цел, която вече беше приета от Бразилия и Колумбия.

Ройтерс добавя, че "колегите от амазонската страна също така отхвърлиха продължаващата кампания на левия президент на Колумбия Густаво Петро за прекратяване на новите разработки на нефт в Амазония".

Самият Лула се въздържа да заеме окончателна позиция по отношение на петрола, тъй като бразилската държавна компания "Петробрас" се опитва да го проучва в близост до устието на река Амазонка, според Асошиейтед прес.

Бразилският вестник "Фолха де С.Пауло" съобщава, че бразилският министър на минното дело и енергетиката Александре Силвейра "отрече научния консенсус", че новите инвестиции в изкопаеми горива трябва да спрат, за да се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1,5C, когато беше попитан за това на пресконференция.

Folha de S.Paulo, който твърди, че е имал достъп до черновата на декларацията от Белем, също съобщава, че тя съдържа "послание към ЕС". По-конкретно, документът включва императив за "осъждане на разпространението на едностранни търговски мерки, които въз основа на екологични изисквания и стандарти се превръщат в търговски бариери и засягат предимно малките производители в развиващите се страни".