Температурите в света ще продължат да се повишават през следващите пет години и това показва какво огромно предизвикателство ще е да бъде спазен ангажиментът от Парижкото споразумение глобалното затопляне да бъде ограничено под 2 градуса Целзий, обяви Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс и АФП.

Според новите прогнози на СМО през периода 2020 - 2024 почти всички региони, с изключение на някои в Южния океан, ще са с по-високи температури от отчетените напоследък.

Валежите ще са повече в по-големите географски ширини и в Сахел, но северните и източни части на Южна Америка ще са по-сухи. Ветровете над Северния Атлантически океан може да са по-силни, което ще предизвика повече бури в Западна Европа.

Заради човешката дейност планетата вече е с 1 градус Целзий по-топла от прединдустриалния период, което увеличава климатичните катастрофи. Предишният петгодишен период е най-топлият, регистриран досега.

Средната глобална температура ще продължи да е най-малко с 1 градус Целзий по-висока до 2024 г, прогнозира СМО. Вероятността тя да превиши с 1,5 градуса доиндустриалните през следващите пет години е 20 процента.

Това не означава, че светът ще премине дългосрочно тази граница, която учените са определили като таван, за да бъдат избегнати катастрофални промени в климата.

Видима е, обаче продължаваща тенденция за затопляне, която подчертава "огромното предизвикателство" пред света да изпълни целта на Парижкото споразумение от 2015 г. парниковите емисии да бъдат ограничени, така че покачването на температурите да остане "доста под" 2 градуса Целзий, каза генералният секретар на СМО Петери Талас.

Засега дългосрочната тенденция е от затопляне от 1,2 градуса над прединдустриалните нива, каза климатологът Майкъл Ман. Той очаква температурите отново да намалеят.