Големи компании са преустановили дейността си в югозападен Китай, "тъй като регионът е засегнат от недостиг на хидроенергия, причинен от сушата и горещините", съобщава Financial Times.

В него се казва, че провинция Съчуан "обяви, че ще спре доставките на енергия за заводите в редица градове, тъй като се подготвя за седмица на температури, които се очаква да достигнат над 40 градуса по Целзий, според изявление на правителството". В статията се добавя: "Река Яндзъ, най-големият и най-важен воден път в Китай, миналата седмица достигна най-ниското си рекордно ниво за това време на годината, според Министерството на водните ресурси".

The Times съобщава: "В момента е в ход процедура за определяне на нивото на реката: "Безпрецедентните горещини това лято накараха няколко китайски провинции, включително Джъдзян, Дзянсу и Анхуей, да ограничат потреблението на електроенергия на фона на нарастващите нужди от енергия за вентилатори и климатици."

Той добавя: "Дун Сючън, експерт по въглеродна неутралност, заяви пред държавните медии, че подобни аномалии могат да се превърнат в нова норма. Изменението на климата се нуждае от голямо внимание от страна на всички държави, а мярката на всички мерки е да се намали използването на въглероден диоксид", каза Донг." "Ройтерс твърди, че провинция Съчуан разчита на водноелектрическа енергия за 80% от електроенергията си.

Тя добавя: "В момента в Сичуан има много голям дял от населението на страната: "Анализаторите твърдят, че ако горещата вълна продължи, кризата с електроенергията може да се разпространи и в източните провинции като Джъдзян и Дзянсу, които разчитат отчасти на закупуването на електроенергия от Съчуан."

Ройтерс съобщава също, че сушата в Китай "може да продължи до септември, тъй като страната се надпреварва да опази реколтата".

Според Bloomberg прекъсването на електрозахранването в Съчуан "представлява нова заплаха за веригите за доставка на чиста енергия, които вече са подложени на натиск от високите разходи за суровини".

В друг материал на Ройтерс се казва, че Китай е започнал програми за засяване на облаци и че министерството на земеделието "предупреждава за въздействието върху посевите и добитъка".

Позовавайки се на доклади на Националния климатичен център в държавните медии, се казва: "Горещата вълна, продължила 64 дни, е най-дългата от началото на записите".

Информационният бюлетин добавя: "Китай неведнъж е предупреждавал, че през следващите години е изправен пред увеличаване на екстремните метеорологични явления, тъй като се опитва да се адаптира към изменението на климата и повишаването на температурите, които вероятно ще бъдат по-тежки, отколкото другаде.