Централна Европа се готви за най-сериозните наводнения от години, съобщава БНТ.

Австрия се подготвя с торби с пясък, в Чехия беше изпусната водата от няколко язовира, а Полша също очаква проливни дъждове.

Полският премиер Доналд Туск успокои, че няма място за паника. Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че армията е в готовност да окаже помощ при необходимост.

Само няколко часа по-късно Чехия и Полша съобщиха за наводнения, причинени от проливни дъждове през изминалата нощ, предадоха ДПА и БТА.

Силни валежи в Чехия по поречията на Елба (наричана от чехите Лаба) и притока ѝ Вълтава доведоха до рязко покачване на нивата на тези реки. Властите обявиха опасност от наводнения от трета степен след повишаване на водното ниво в около 20 реки и потоци в страната.

Чешкото село Микуловце, близо до границата с Полша, беше наводнено тази сутрин, информира ДПА, като се позовава на кадри на чешката новинарска агенция ЧТК, публикувани в социалната платформа "Екс". Агенцията допълва, че от снощи пожарникарите в южния град Ческе Будейовице изграждат бентове по Вълтава и притока ѝ Малше. Прегради са се издигали във Вълтава и в Прага.

Блокиран е достъпът до намиращото се на близо 50 километра южно от чешката столица село Вишнова. 40 души са евакуирани заради наводнения в източното чешко село Широка нива.

В Югозападна Полша от коритото си преля река Бяла Глухоласка, в Ополското воеводство. Около 400 души от пограничния град Глухолази са били евакуирани, съобщава ДПА.

На мястото е пристигнал полският министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Шемоняк. По думите му за действия в Глухолази са мобилизирани 100 пожарникари и 60 полицаи.

Полската метеорологична служба очаква дъждовете да продължат, добавя ДПА, като междувременно информира, че бури са оставили без ток 60 000 домакинства в Чехия.

Северозападният Устецки край, чийто административен център е град Усти над Лабем, е най-засегнат, съобщава ЧТК, като се позовава на енергийни доставчици. Там без ток са останали около 20 000 домакинства.

Железопътната мрежа в Чехия също е засегната, като на места движението е възпрепятствано от съборени от ураганния вятър дървета.

Синоптиците предупреждават, че поне до понеделник вечерта се очакват проливни дъждове, а обстановката ще се влоши заради силни ветрове.

Наводнения и в Гърция, пътища са под вода

В Гърция са наводнени пътища в област Родопи, съобщава БНР. На Халкидики пък въведоха ограничение на движението заради пожари.

Силни дъждове наводниха област Родопи. Властите предупреждават минаващите от там да са внимателни и да използват обходни маршрути.

Потънали в кал и вода са пътищата в област Родопи след силни дъждове. Водата достигна до нивото на къщите и пожарникарите спасяваха хора. Има и срутване на скали до пътя, предупреждават полицаите, които отклоняват трафика по обходни маршрути.

Днес се очаква отслабване на валежите в цялата страна, според прогнозите на синоптиците.

Въпреки мрачното време властите в Халкидики забраниха за два дни движение в три общини поради изключително висок риск от пожар. В района на Касандра, Ситония и Арестотелис е забранено движението както на автомобили, така и преминаването пеш през тях.

Какво предстои в България?

В хода на предстоящите почивни дни ще усетим рязко захлаждане, съобщава синоптикът на Нова тв. В събота то ще обхване Северозападна България с температури през деня около 16-18 градуса. По-топло ще остане в южните и източните райони. Там грасдусите ще са до около 30. В неделя прохладата ще се усеща в цялата страна - дневни температури от 16 до 21 градуса.

В събота по преминаващия студен фронт се очакват по-съществени валежи в Северна България. Подобни локални явления ще има и в неделя - най-вече в западните и в южните райони. Има условия за символичен снеговалеж по най-високите върхове на Югозападна България над 2500 метра.

Седмицата, в която започва учебната година, ще е с прохладно време и без особени валежи в първата половина на периода. Сутрин термометрите в котловините на Западна България ще падат под 10 градуса. Денем температурите ще са есенни - понеделник и вторник до максимум 21-22 градуса, от сряда нататък - в интервала 20-25 градуса.

Ако се запази текущата прогноза, в дните 20-22 септември страната ни ще попадне в активната зона на пореден циклон с напоителни есенни дъждове.

По крайбрежието

Времето по крайбрежието също ще захладнее. Съботата ще е топла, с температури до 30 градуса. От неделя нататък обаче дневните показания на термометрите с леки колебания ще се движат около и малко над 20 градуса. Облачността ще е доста динамична и променлива. Локални валежи са възможни по северните брегове в събота и по южните в неделя. След това, има повишена вероятност за по-мрачно и дъждовно време около 20-22 септември.