Силните дъждове, донесени от циклона Гулаб, повредиха лятната жътва в Индия от соя, памук, бобови растения и зеленчуци непосредствено преди прибиране на реколтата в някои ключови селскостопански райони.

Това може да намали производството и да повиши цените, споделят представители на индустрията пред Ройтерс.

По -ниското производство би могло да принуди Индия, най -големият вносител на хранителни масла и бобови растения в света, да увеличи закупуването на тези стоки в чужбина, а също така може да намали износа на памук от най -големия производител в света.

Циклонът Гулаб, който се зароди в Бенгалския залив, в неделя пристигна на източното крайбрежие и след това отслабна до дълбока депресия, която донесе обилни валежи в южните щати Андхра Прадеш и Телангана и западните щати Махаращра и Гуджарат.

"Надявах се на реколта от соя и добра възвръщаемост, тъй като цените на соята бяха атрактивни", каза 35-годишният фермер Ананд Мане от Латур в Махаращра.

"Но точно преди прибирането на реколтата валежите удариха и унищожиха всичко", казва Мане, чиито култури от соя и захарна тръстика на осем акра са повредени, което води до загуба на повече от 250 000 рупии.

Във вторник Махаращра, вторият по големина производител на соя, памук и захарна тръстика в страната и най-големият производител на засяти през лятото бобови растения, получи 381% повече валежи от обикновено.

Земеделските производители са разширили площите под соя, но валежите ограничават увеличаването на производството, каза Давиш Джайн, председател на Асоциацията на преработвателите на соя в Индия.

Представители на индустрията очакваха Индия да произведе повече от 10 милиона тона соя през 2021 г., в сравнение с миналата година 8,9 милиона тона.

Но щетите от валежите могат да ограничат покачването до 9,5 милиона тона, споделят търговци.

Водещите райони- производители на памук са получили прекомерни валежи през последните четири дни, потвърждава Чираг Пател, изпълнителен директор на Jaydeep Cotton Fibers Pvt Ltd, водещ износител.

"В рамките на една седмица перспективите за производство на памук се промениха. Очаквахме по -високи добиви, но сега добивите ще спаднат и дори качеството на реколтата ще бъде по -ниско", казва Пател.