Нивата на въглеродния двуокис и на метана в атмосферата достигнаха рекордни високи стойности през 2021 г., което подчертава необходимостта от промяна и предприемане на действия, обявиха от Европейската служба за климатичните промени "Коперник", цитирани от Ройтерс и ДПА.

2021 г. се нарежда на пето място в глобалната статистика на най-горещите години, отбелязват учените в публикуван днес доклад. Средната температура е била с 1,1-1,2 градуса по Целзий над нивата в периода 1850 г. - 1900 г.

Тъй като емисиите на парникови газове променят климата на планетата, дългосрочната тенденция за затопляне продължи и изключително екстремно време обхвана света миналата година - от наводнения в Европа, Китай и Южен Судан, до горски пожари в Сибир и САЩ.

"Тези събития са силно напомняне, че е необходимо да направим промени, да предприемем решителни и ефективни стъпки към устойчиво обществото и да работим за намаляване на нетните въглеродни емисии", призова Карло Буонтемпо от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Глобалните нива на въглероден двуокис и метан, основните парникови газове, продължиха да се повишават, отбелязвайки рекордни стойности през 2021 г.

Нивата на въглеродния двуокис в атмосферата достигнаха 414,3 части на милион през 2021 г., което е с около 2,4 части на милион повече спрямо 2020 г., сочат данните на Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Количеството на метан се е увеличило през последните две години, но причините за това не са напълно изяснени.

Европа преживя най-горещото лято в историята си през 2021 г., след като топъл март и необичайно студен април унищожиха земеделски култури в страните, включително във Франция и Унгария.

През юли и август гореща вълна обхвана Средиземноморието и предизвика горски пожари в държави като Турция и Гърция.

В Сицилия пък пък беше измерена най-високата в Европа температура от 48,8 градуса по Целзий, като все още се очаква официално потвърждение на този рекорд.

През юли повече от 200 души загинаха при проливни дъждове, предизвикали наводнения в Западна Европа. Според учените климатичните промени увеличават вероятността от подобни природни бедствия с поне 20 процента.

Също през юли наводнения в китайската провинция Хънан отнеха живота на повече от 300 души. В Калифорния рекордна гореща вълна беше последвана от унищожителни горски пожари.

ИЗБРАНО