Месец септември е бил най-топъл, откакто се води статистика, а измерените температури са надхвърлили с огромна разлика предишния рекорд, предадоха Би Би Си и БТА, като цитираха Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Миналият месец е бил с 0,93 градуса по Целзий по-топъл от средните показатели, измерени в периода между 1991 и 2020 г., както и с 0,5 градуса по-топъл от предишния рекорд, поставен през 2020 г.

Продължаващите емисии парникови газове в допълнение към метеорологичното явление Ел Ниньо са причина за жегите, смятат експертите.

Някои изследователи заявиха, че са шокирани от мащаба на увеличението на температурите. Според тях 2023 г. вече е на път да бъде най-топлата в историята.

Септемврийски високи температури са отчетени по време на най-топлото лято в северното полукълбо, а покачващите се показатели на термометрите не дават признаци за понижаване.

Данните на Европейската служба за климатични промени "Коперник" сочат, че е регистриран най-голям ръст спрямо дългосрочната средна стойност в записите, датиращи от 1940 г. насам.

Превишаването на дългосрочната средна стойност с почти един градус е достатъчно лошо, но това прикрива още по-големи разлики в някои части на света. В Европа мащабът на затоплянето е забележителен, като е надхвърлил дългосрочната средна стойност с 2,51 градуса по Целзий.

"Безпрецедентните за този период на годината температури, наблюдавани през септември - след рекордното лято, подобриха най-високите показатели с изключителни стойности", заяви д-р Саманта Бърджес, заместник-директор на Службата "Коперник".

Сред важните показатели, които изследователите на климата разглеждат, е разликата между настоящите температури и тези, които са били преди масовото използване на изкопаеми горива.

Миналия месец температурата е била с около 1,75 градуса по Целзий по-висока от тази през т.нар. прединдустриален период - най-високата стойност за един месец, регистрирана някога.

Това предизвика голямо безпокойство сред изследователите.

Политическите лидери, които се срещнаха в Париж през 2015 г., се споразумяха да бъдат положени усилия да се задържи повишаването на глобалните температури под 1,5 градуса през този век.

Данните за септември не са в нарушение на това споразумение, тъй като целта от Париж се отнася за десетилетия, а не за месеци. Но посоката на движение несъмнено е тревожна.

Учените смятат, че тази година като цяло ще остане под границата от 1,5 градуса, но според "Коперник" 2023 г. е "на път" да стане най-топлата в историята. Годината до края на септември е надминала с 0,05 градуса досегашната най-топла година - 2016 г.

Екстремните горещини продължават и през месец октомври, като подобриха месечните рекорди на много места, включително и в Испания.

Глобалните температури могат да се повишат и още над нормалното, тъй като климатичното явление Ел Ниньо все още не е достигнало своя връх. То затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан.

Това е една от причините за рязкото покачване на глобалните температури, като се прибави към дългосрочното затопляне, причинено от човека, главно от изгарянето на изкопаеми горива, при което се отделят парникови газове, които затоплят планетата.

Експертите смятат, че мащабите на затоплянето оказват нов натиск върху политиците да предприемат действия, тъй като те се подготвят да се съберат за срещата на върха за климата КОП28 в края на ноември.

"Два месеца преди КОП28 усещането за спешност на амбициозните действия в областта на климата никога не е било по-критично", каза д-р Бърджес.