Метеоролози потвърдиха, че тазгодишният юли е най-горещият, откакто се води статистика от 1880 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (НОАА) оповести, че тазгодишният юли е с 0,95 градуса Целзий по-горещ от средните температурни стойности за месеца през 20-и век.

Това бе очаквано, след като редица европейски страни, включително Франция, Белгия и Германия, съобщиха за рекордни горещини през юли. Учени са мнение, че тази тенденция ще продължи поради предизвиканите от човешката дейност климатични промени.

Тазгодишният юли подобри с 0,03 градуса Целзий поставения през 2016 г. предишен рекорд за месеца.

Данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ показват, че 9 от 10-те най-горещи месеца юли са регистрирани след 2005 г.

Тазгодишният месец юни е най-горещият през последните повече от 140 години.

Междувременно, на база на средната аномалия за изминалите първи 6 месеца на годината (статистика, която все още не включва и юли!), няколко световни климатични агенции и метеоцентрали считат, че 2019 ще бъде втора или трета в реда най-горещи години в историята на наблюденията в световен мащаб.

Въпросът е само дали тя ще успее да надскочи 2017, която засега е втора по "жега" след 2016 година. Засега лидерството на 2016 не изглежда застрашено. То е резултат на рекордно силен Ел Ниньо в този период.

В замяна на това, в момента Ниньо е съвсем слаб или е в неутрална фаза, което би направило едно подобно постижение на настоящата 2019 много тревожен сигнал за скоростта на климатичната промяна.