Ако трябва да бъдем напълно обективни, в затоплянето на доста студените централни райони на Сибир в следващите 2-3 дни пръст ще има и Атлантикът. Въздушни маси, носени от активни атлантически вихри, движещи се по арктическите брегове на Азия, вече загряха чувствително Северен Сибир. Там през деня е само минус 6 градуса, докато на юг температурите не превишават минус 25 в някои райони.

Но и тези студове в следващите няколко дни ще отстъпят на по-топлия въздух от съседните места, включително от север. За сравнение, вижте картите на температурните аномалии днес и след 3 -4 дни, анализът и прогнозите са на руските метеоролози от Хитрометцентъра в Москва. Ето така изглежда Сибир в момента:

Снимка: ГМЦ РФ

А така ще изглежда след 3-4 дни, обърнете внимание колко е намаляла отрицателната аномалия в най-студените части:

Снимка: ГМЦ РФ

Разбира се, в последните години, все по-топлата Арктика вече не е това, което беше преди 2-3 десетилетия. Както нееднократно напомняме, тя вече е по-топла от обичайното с поне 4-5 градуса, а в отделни периоди, както в някои дни на втората декада на ноември, обширни нейни райони бяха по-топли от обичайното с умопомрачителните 20-25 градуса!

Освен това, големи акватории на Карско, Чукотско и море Бофорт са значително по-топли от обичайното за края на климатичната есен и дори не са покрити все още изцяло с лед.

Това води до "нервна" и често необичайна циркулация, както и в този случай и сериозно "обърква картите" на зимата, често затопляйки неочаквано единственият останал зимен "генератор на студ" за нашия регион - Сибир.

Любопитно: Студеният въздух, който в момента понижава температурите у нас, преди 5-6 дни тръгна точно от много студеното сибирско ядро, откъсвайки се от неговата северозападна част. 

След дълго пътуване през Урал, Казахстан, Кавказ и Южна Русия, той достигна и Балканите. Разбира се, по време на пътешествието си той се смесваше със съседни по-топли въздушни маси, затопляше се и  в момента има много малко общо с доста студения първоначален сибирски студ.