На първа страница в. Sunday Telegraph пише, че в Обединеното кралство може да бъдат построени до седем нови атомни електроцентрали в рамките на очакваната енергийна стратегия на министър-председателя.

Твърдението се основава на интервю с министъра на бизнеса и енергетиката Кваси Куаренг, който казва пред вестника: "Съществува вариант в който имаме шест или седем нови обекта в Обединеното кралство."

Sunday Telegraph съобщава, че министрите са се съгласили да създадат механизъм за развитие, Great British Nuclear, който да ускори одобряването на нови ядрени обекти.

Вестникът допълва, че Борис Джонсън се готви да обяви планове за "значително разширяване на съществуващия ангажимент за подкрепа на една нова голяма ядрена електроцентрала до 2024 г." като "първа стъпка".

Изданието пише, че Джонсън и Куортенг са се "скарали" с канцлера Риши Сунак, но се твърди, че "срещата между Джонсън и Сунак в сряда е завършила със споразумение за разширяване на съществуващия набор от остаряващи ядрени централи във Великобритания".

The Guardian също така съобщава за "големия залог" на Джонсън върху ядрената енергетика, като съобщава, че министър-председателят има планове за цели осем нови централи.

"Приема се, че енергийната стратегия, която се очаква да бъде обявена следващата седмица, вероятно ще съдържа цели за ядрената енергетика, но няма да посочва цена", пише "Гардиън".

Това се случва след като в събота на първа страница в Daily Telegraph се появи информация, че Джонсън планира да утрои вятърната енергия на сушата като част от енергийната си стратегия.

В този материал се казва: "The Telegraph разбира, че официални лица изготвят планове за достигане на 30 GW вятърни мощности на сушата до 2030 г. и 45 GW до 2035 г. В момента Обединеното кралство разполага само с 15GW вятърни мощности на сушата." Тези цели са "част от плановете, възложени от Джонсън и Куортенг през март, за проучване на възможностите за разширяване на наземната вятърна енергия", пише Daily Telegraph.

Вестникът допълва, че Джонсън ще вземе "окончателно решение за предложенията" тази седмица, "когато подпише стратегията". В материала се отбелязва също, че плановете за вятърна енергия може да се окажат "политически сложни" предвид "яростната опозиция" на някои депутати от Консервативната партия, и се добавя, че самият Джонсън преди е бил против вятърната енергия на сушата, наричайки наземните турбини "бели сатанински мелници" и "нелепи".

Дейли Мейл и Таймс също отразяват историята. Отделно от това Sunday Telegraph съобщава, че Джонсън има планове да построи "колосален" офшорен вятърен парк в Ирландско море в рамките на една година. Освен това Daily Mail съобщава, че правителството обмисля да даде на селските общности право на "вето" върху нови наземни вятърни паркове.

В неделя следобед обаче и в. "Сън", и в. "Индипендънт" съобщават за коментар на министъра на транспорта Грант Шапс, който нарича вятърните паркове на сушата "болка за очите".

Двете издания съобщават, че коментарите разкриват разрив в кабинета по отношение на плановете на Джонсън за вятърна енергия на сушата. Днес вестник "Таймс" съобщава, че "се очаква Джонсън да се откаже от плановете си да утрои броя на вятърните турбини на сушата и вместо това да "заложи на ядрената енергетика", като се ангажира с изграждането на до седем нови централи".