В британската преса се коментира вероятността за значително по-високи цени на някои важни храни, заради намаляването на въглеродните емисии.

На първа страница, Times съобщава, че потребителите са изправени пред по-високи цени на месо, сирене и газ за отопление, заради планове, изготвени от Борис Джонсън за нови въглеродни данъци.

Вестникът продължава: "Бележка от Уайтхол, видяна от" Таймс ", разкрива, че Даунинг Стрийт и Министерството на финансите са поискали от всички отдели планове за схема за ценообразуване на въглерод във всички области на икономиката."

Предложенията са в центъра на плана за намаляване на въглеродните емисии, който се очаква да бъде обявен в навечерието на срещата COP26 през ноември, обяснява вестникът:

"Само тежката промишленост, енергийните производители и авиокомпаниите се таксуват за своите въглеродни емисии в момента. Министрите обаче искат да разширят принципа "замърсителят плаща" във всички сектори, което може да доведе до по-високи сметки на потребителите за някои от най-интензивните въглеродни стоки и услуги.

" Вестникът добавя: "Източник, близък до правителството, каза, че плановете на Великобритания могат да бъдат използвани, за да убедят други страни да последват примера им като част от международното движение към нулеви емисии.

В редакционна статия  на Times се казва, че цената на въглерода не е "печеливша гласове стратегия", но "това е правилният подход и може да е възможно да се компенсират домакинствата за тези по-високи разходи".

В нея се добавя: "Въпреки че ще трябва да се разработят и приложат нови мерки със съзнанието за непредвидени разходи, те трябва да получат междупартийна подкрепа, както и достатъчна обществена такава."