Топенето на ледници в Нова Зеландия според ново изследване е десет пъти по-вероятно да е причинено от климатичните промени, отколкото от други процеси, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър клаймит чейндж".

Проучването е фокусирано върху 10 ледника на новозеландския Южен остров, отбелязва ръководителката му Лорън Варго.

“““Галерия от снимки на новозеландски ледници“““

"Твърде вероятно е екстремното топене на тези новозеландски ледници да е причинено от емисиите на парникови газове в резултат на човешка дейност", се посочва в направеното от изследователите изявление.

Проучването показва, че вероятността високите нива на топене на ледниците да се дължат на климатичните промени се е увеличила от шест пъти през 2011 г. до десет пъти през 2018 г.

"Увеличението вероятно се дължи на температури, които са с един градус Целзий над прединдустриалните нива, което потвърждава връзката между емисиите на парникови газове и високата годишна загуба на лед", казва Лорън Варго.

Специалистката обяснява, че екстремната загуба на маса на един от ледниците, Ролстън, през 2011 г. би била събитие, случващо се веднъж на 100 години при естествени условия, но в резултат на климатичните промени се е превърнало в събитие, което се случва веднъж на осем години.

Ледниците са важни в Нова Зеландия по редица причини, сред които туризъм и водни ресурси.

"Надяваме се, че резултатите от изследването ни ще убедят хората по света, и най-вече новозеландците, че трябва да предприемем по-решителни действия, за да спрем климатичните промени", казва Варго