Земята не спира да се тресе силно в различни части на света. Само за ден в Нова Зеландия бяха регистрирани три земетресения над 7 по скалата на Рихтер. В Гърция отново беше регистриран силен трус от 6 по Рихтер.

Само в рамките на няколко часа имаше второ силно земетресение край Нова Зеландия. Този път епицентърът на труса е бил близо до групата остров Кермадек на около 800-1000 км североизточно от Нова Зеландия, като трусът отново е бил над 7,0 по Рихтер. Според Геоложката служба на САЩ земетресението е било 7,3-7,4 по скалата на Рихтер, докато според Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) магнитутът е бил от 7,2. Второто силно земетресение е било на дълбочина в Тихия океан от около 10 км.

Часове по-късно беше съобщено за трети пореден силен трус край бреговете на Нова Зеландия, този път с предварителна сила от 8,0 - 8,1 по скалата на Рихтер, според данни на Геоложкият институт на САЩ. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами съобщи, че са възможни опасни вълни край Нова Зеландия, Тонга, Самоа, островите Кук, Фиджи, както и островите Уолис и Футуна. Нова Зеландия нареди евакуация в някои райони.

По-рано днес районът в южната част на Тихия океан близо до Нова Зеландия беше разтърсен от земетресение със сила 7,2 по Рихтер, след което правителството издаде предупреждение за цунами.

Земетресение с магнитуд 5.9 по Рихтер бе регистрирано тази вечер в Гърция, съобщи Евросредиземноморският сеизмологичен център. Епицентърът на труса, регистриран в 8.38 ч., е бил на 31км северозападно от град Лариса. Той е бил на дълбочина 11 километра.  

Земетресението е усетено по високите етажи в Кърджали, Пловдив и София.

Вчера в Гърция беше регистрирано друго силно земетресение. По данни на Националния сеизмологичен център на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на БАН, то е било с магнитуд 6.2 по Рихтер. Земетресението изплаши и много хора в България. Трусът бе усетен по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и в София, която се намира на 387 километра от неговия епицентър.

Сеизмолози прогнозират серия от вторични трусове през идните дни.