Всяка зима в Централните Анди свеж сняг покрива и запълва празнините между планинските върхове (върху които е и по-трайният сняг и многогодишен лед). В това изображение, получено на 30 юли 2018 г., се вижда непрекъсната бяла лента на снежната покривка. Снимката е направена чрез  инструмента MODIS на сателита  на NASA - Terra.

Снимка: NASA

Не по всички части на билото на планинския масив (един от най-дългите в света) има еднакво количество сняг. Андите се простират на 7200 километра по западната част на Южна Америка, преминавайки през няколко климатични зони.

Това изображение показва част от Андите в централната част на Чили и в Аржентина. Изследвания показват, че най-големите снежни валежи падат в тази централна зона. В районите на север обикновено те са ограничени от сухия климат, а на юг от по-ниския диапазон от височини.

На снимката можете да видите Aconcagua, най-високата планина в южното полукълбо, извисяваща се на 6962 метра над морското равнище.

В тази част западната страна на билото обикновено получава повече валежи през зимата в южното полукълбо - от юни до август, когато влажния въздух от Тихия океан се пренася към  вътрешността от западните ветрове.

>>>>Виж снимки от Андите>>>>

Но зимните бури могат да донесат с тях достатъчно сняг, за да покрият напълно ледниците от двете страни. Снегът, който се натрупва в планините, е основният източник на вода за общностите на по-ниски надморски височини.

Топенето на снеговете доставя вода на населените места на централна Западна Аржентина и централната част на Чили, където тя е особено важна за водоснабдяването на градовете, производство на електроенергия и селското стопанство.

Според Гонсало Барказа от Генералната дирекция за водните ресурси в Чили, тази зима е по-суха от обикновено.