Зона с топла вода в южната част на Тихия океан е причина за продължаващата от десетилетие мегасуша в Чили, съобщи Ройтерс, като цитира данни от научно изследване.

Зоната, известна като "Южната капка", източно от Нова Зеландия допринася за горещото и сухо време в Чили, заради което снегът по върховете на Андите се топи, водните резервоари се опразват и някога зелените ливади повяхват.

Тази година чилийските власти бяха принудени да доставят вода с водоноски на близо 400 000 души в селските райони.

Изследването, чиито резултати са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъв клаймът", установява, че предизвиканите от хората климатични промени са частично отговорни за образуването на "капката" и след това за сушата, макар да е неясно да каква степен имат вина. Естествените промени в океана и атмосферните температури също имат роля, казват учените.

Зоната с топла вода в океана, която е по-широка от контитенталната част на САЩ, с около един градус и половина по-топла, отколкото е била преди 40 години. Съседните й океански води през това време са се затопляли много по-бавно и са само от 0,2 до 1 градус по-топли, сочат резултатите от изследването.

Топлината от "капката" затопля въздуха пряко над нея и ветровете го отнасят към Чили. Това влияе върху атмосферното налягане, върху дъждовете и води до сушата в Чили.

"Капката" покрива едва три на сто от площта на южния Тихи океан, но се намира на толкова чувствително място, че предизвиква тази поредица от събития", каза Рене Дарио Гаро, климатолог в Чилийския университет в Сантяго.

Сушата не е нетипична за Чили, но настоящата мегасуша датира от 2010 г. Учени и политици се тревожат от дългосрочен недостиг на вода в централната част на страната, където има много ферми и лозя