Каква е причината за пороите и наводненията

След обилните превалявания през този сезон, причинили наводнения в различни райони на страната, мнозина се питат каква е причината за тези явления.

Обратно в новината

Коментари - Каква е причината за пороите и наводненията | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

investiraite v oshte atomni centrali za da vzemat drugarite milioni stoite oshte blokove na toplo centrali bylvashti vyglishta oblagaite s danyci fotovoltaicite i cqlata zelena energia tq prirodata si go vryshta, maloumieto v BG nqma granici

Човечеството трябва да вземе мерки за намаляване на вредните емисии в атмосферата, едва ли по този въпрос може да има 2 мнения. Само че това не променя факта, че е пълно със всякакви паникьори и пророци на страшния съд като този от статията. Чудно ми е какво ще се пише догодина ако (както е много вероятно) ни се падне някакво нормално лято. И как ще се обясни фактът че докато при нас се скъса да вали, в дъждовната иначе Англия се радват на слънчево и сухо време. Там какво - нямат наблизо водни басейни, които да се загряват и да вкарват влага в атмосферата ли? Просто ни се случи година със необичайна въздушна циркулация и това е. Няма нужда да се правят генерални изводи от една дъждовна година.

Сериозен и обоснован анализ, каквито са и всички анализи на автора!

Браво!Много хубав и изчерпателен анализ!

Това, което прочетох по-горе е така. Вероятно заради намаляването на скоростта на ветровете във височина (500хПа, например), обща атмосферна циркулация взе да става по меридионална. Вълните на Росби меандрират с доста големи амплитуди, при това стационарни, последните години. И ако се случи дадена територия да попадне в долина, при това дълго стационираща долина, се скъсва от валежи. И обратното при гребен - сухо, сухо... Въпросът е: кое кара въздушните маси да циркулират по подобен начин?