Коментари - Климатолог: До 2-3 пъти на 100 г. у нас падат такива дъждове, каквито видяхме по морето | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колкото милиметра дъжд на квадратен метър толкова са и литрите на квадратен метър. 300 милиметра дъжд на квадратен метър е равно на 300 литра на квадратен метър.

30 сантиметра вода на кв. метър!!

Еми тъй де 303030=27000 мл. на метър на метър плочка! Не е малко, а? за 10 часа, само!

Деретата са насипани с пръст. И върху тях с строят хотели....с разрешението на кмета,разбира се. От всички вас пишеш ти коментари,някой разходил ли се е до вътрешните части на Странджа. Тъжна ви майка. Чак на секачите им се плаче. Но ми казват "ако не сме ние,други ще дойдат".

Интересно, защо пак няма нито дума за поголовната сеч в Странджа и обезлесяването и от фирмите в обръчите на една етническа партия, която пак се набута в управлението и никой не смее да я пипа!!!

Такива дъждове падат 2-3 пъти на един и същ квадратен метър на 100 години. Следващия път са на съседния квадратен метър.

Много правилно. Лошото е, че нито по една медия не чух тези думи. Все други им виновни.

Да, правилно, но да го промени- до два, три пъти в годината! Не за друго, ами да са подготвени хората! климата стана такъв! Бах тая жега! Бах тия наводнения! Акумулират се от Жегата! Синоптиците , това не го казват! Климата стана екстремен!! Ако има много жега, след това мине студен въздух и циркулацията е огромна! Така се формират Урагани и Тайфуни! Сега студения фронт мина над Черно море и вижте резултата! А, Ако бяхме близо до океан? Всички надявам се знаят какво е циркулация на въздуха нали? И дали се случва над земна повърхност, или над океана?

Баба ти е станала екстремна, къде си виждал римлянин или грък с ушанка по рисунките? Климата е бил и ще бъде по-топъл. Има си циклични периоди на застудяване и затопляне. Учат се като периодични ледникови периоди.

Експертът нищо не казва за връзката с Испания, Гърция, Турция?

Нищо не сте разбрали.

Симеончо, колко институции в България се занимават с времето и климата!!!? И колко от тях подготвиха система за предупреждения? А като си такъв всезнайко, защо нямаш връзка с Министерския съвет? Каква ти е отговорността пред обществото? Никаква!!! Тези анализи се правят в професионална среда. А, сега отиди да си пиеш кафето или друго питие.

Ако имаше гора и растителност , нямаше да се излее така силно .

Това не е вярно.

Кое не е вярно ??? Колко вода може да поеме една гора с клони и колко вода може една гола поляна . Ходил ли си пеша когато вали дъжд в гора . Ако не е проливен не пада почти нищо .

2-3 пъти на едно и също място или в цялата страна ? Щото двата пъти вече ги имаме, миналата година и сега. Да не дойде догодина и третият...

То добре, че само около 20 до 30% валя над сушата, а останалото над морето, че иначе щеше да е по-зле и от Гърция.

Благодаря, че ни обяснявате милиметрите в кофи.

2- 3 пъти на столетие се случват такива валежи, но толкова много дебели е почти постоянна величина с тенденция на увеличаване.

проблема е сечта в Странджа, стоителството и липсата на спазване на най-простите правила за строитество и инфраструктура!!!! за урбанистиката изобщо няма какво да говорим, тва е нещо непонятно за общинарите вчера тръгнали общинарите да ми дрънкат колко били жалеели за загиналите!??? Ами заритите дерета в града които отводняваха Царево -Мичурин??? Те зиме и лете отводняваха, а сега виждаме разни затворени комплекси и т.н. Тва така не се е случило от самосебе си!! не само това но самите жители и собственици трябва да следяткъде какво се прави, че накрая ще останат и без колибите които имат!! Пример за мисъл при строителството са траките, винаги на по-високо място спрямо реката!!

Отсега очаквайте 2-3 пъти на година, поне, не на 100 години. Дойде време човечеството да плаща сметката за алчността и паразитизма си. Балканите, Италия, Испания, САЩ, Канада, Бразилия, Китай, Австралия, Африка - никой няма да мине метър.

Разположението на реките в България е най-благоприятно, сякаш Господ се е погрижил да няма катастрофални наводнения. В Царево се стече наистина много вода, но там си има проблеми и на местната власт, допуснала строителство в долната част на деретата. Жертвите от автомобила можеше да не се случат ,ако я нямаше тая излишна самоувереност-да минеш по мост през пороя е наистина крайно неразумно-какво и пречеше на починалата съдийка да изчака на по-високо място-природата не признава дали си началник или строител. Изгубиха се три живота в една кола само от глупост. Хване ли те водата в кола-загубен си, колата е най-опасното нещо при наводнение, и то при съвременните коли, които нямат ръчно отваряне на прозорците .че да отвориш и да изравниш налягането. За застраховките-че кой луд застраховател ще застрахова хотел разположен в заливна зона-да не е луд? Същото важи и за къщи-строена до реката или дерето-сега държавата да помага. А че потопа ще се излее нас Странджа-че то се виждаше от Радар. напоследък де що облак тръгне по морето-все към Бургас го тика. Паркираха на пясъка, на ниското-поне за колите си да се бяха погрижили. На ти каравани, на ти къмпингуване. Природата ви наказа. Мислете бе, сами не се ли погрижите за себе си и семействата ви, кой-господ ли?

Подобни порои може и да са 2-3 на век, но сечта в Странджа, откъдето се лееше море е прецедент за всички времена.

Сто годишната вълнА!

Подобни порои може и да са 2-3 на век, но сечта в Странджа, откъдето се лееше море е прецедент за всички времена.

Stanko

Ами нали преди няколко години пак имаше такива наводнения?Трябва да се чистят дерета,легла на реки....иначе умират хора.

И това е така, защото разполага с данни от 120 години и може да направи точните изводи. Погледнете къде са построени старите къщи, откъде минават старите пътища, къде е стопанската дейност на старите хора. Благодарение на родовата памет те знаят къде е опасно и къде е безопасно да се строи къща, да се прави път, да се сее полезно растение. Не е такъв случая с новите алчни пришълци. Затова къщите им са под вода, автомобилите в морето, а близките им - в черната хроника.

Лъжец. По крайбрежието валежите не бяха чак толкова обилни. Повече валя в Странджа, най много беше измерено в Кости, но въпреки това там не ги отнесе. Причините потопа да помете всичко на някои места са ясни, изсичането на горите в Странджа и зариването на сухите дерета за да ги направят УПИ-та

Тоз климатолог трябва да е на 120 г.

Количеството на валежите може и да не е очаквано, но не трябва това да е фокусът. Фокусът е върху непочистени корита и шахти, неправилно строителство, безнаказаност. Това трябваше да е заглавието, не количеството. То все някога ще е необичайно голямо.

До година Пак !