Два или три пъти на столетие у нас падат такива суми дъждове, каквито паднаха по Черноморието ни във вторник тази седмица. Това заяви климатологът Симеон Матев по Радио "Фокус". За щастие прогностичните модели в следващите 10 дни не предвиждат повторение на станалото, успокои той. Очакват ни спокойно време, слънце, високи температури. Повече облаци ще има по Черноморието, особено в петък, когато ще превали, но в никакъв случай не по този начин, по който валя в началото на седмицата, увери климатологът.

Изненада беше голямото количество дъжд, но имаше прогнози, които предвиждаха дъждовете по Странджанското ни крайбрежие 3-4 дни, преди да се случи бедствието, каза още Матев. Чак такива количества валежи обаче не бяха очаквани, добави той.

Климатологът алармира, че общините нямат планове за действие при такива огромни валежи. Кметовете на места не биха го признали, но ако хипотетично ви кажа, че след пет часа ще паднат 300 л валеж, как ще реагират общините, попита Матев. Имаме липса на метеорологична култура, категоричен бе събеседникът.

В Царево са измерени, включително от частна станция, 300 милиметра дъжд на квадратен метър във вторник. Това означава 30 кофи от по 10 литра на квадратен метър. Умножете тези данни по голяма територия и си представете къде ще се оттече тази вода - най-лесният път са деретата на реките. Когато те не са изчистени, водите нанасят поражения по инфраструктурата. Голям проблем е,че доста от сградите в засегнатите райони са построени в заливната тераса на реката. Кой е дал разрешение за строеж на такива здания, попита Матев. На Нестинарка и Арапя има доста постройки, които не бива да бъдат на местата, където са издигнати, е неговата оценка.

Матев е убеден, че колегите по места са пратили предупреждения. "В началото на валежа, на 4 септември през нощта, се разбра, че обстановката е заредена с много влага до 5 септември сутрина на места валежите достигаха до 100-150 л. Тогава беше моментът да се алармира по-сериозно за тази обстановка, тъй като се виждаше, че валежните ядра се презареждат. Тогава се разбра, че могат да се очакват колосални количества валеж", поясни климатологът.

Районът на Странджа е едно от най-валежните ни места, където не са изключение валежи от около 100 милиметра през есента и зимата. Годишните данни за региона сочат около 1000 милиметра годишно. Сегашните 300 представляват между 30 и 40% от годишната норма. Морето е причина за силните валежи в района, както и склоновете на планината, каза още Симеонов.