Всъщност, има един единствен начин: като намалим температурата на околната среда или помогнем на тялото си да се охлажда.

С първия вариант нещата са ясни. Трябва да се качим в планина, да се потопим във вода - море, река, басейн или дори хладна вана.

Когато, обаче, тези средства не са достъпни по  една или друга причина,  трябва да помогнем на тялото си да се охлади само.
Топлината е продукт на самия живот, на обмяната на веществата в човешкото тяло, без нея не можем да съществуваме.  Тя се отделя в митохондриите на клетките и е продукт от окислителни процеси, поддържащи живота им.

Все пак се налага да  се оттървем от излишъците и, за да не прегреем.
В комфортния диапазон около и над 20 градуса, тялото няма проблем да се охлажда. Еволюцията е усъвършенствала начини това да става  и  при по-високи температури, но когато външната температура на средата, в която се намираме, е близка до тази на човешкото тяло, 36. 37 градуса  и дори повече, начинът за охлаждане е само един: чрез потене. 

Яденето на сладолед  или пиене на вода също понижават отчасти температурата на тялото, но изпиване на 500 милилитра, грама, вода с температура 10 градуса няма как да понижи съществено температурата на 50 или 100 килограмов човек с проста физика и термодинамика.

Затова, ако  нямате подръка помещение с климатик, мазе или басейн, налага се да пиете колкото може повече течности. Толкова, колкото поиска организмът.
Хубаво е течностите да съдържат и минерали, тъй като чрез потта същите се отделят и е възможно да нарушим електролитния баланс на организма.

Чрез изпарението, кожата или белите дробове се охлаждат и така организмът ни използва единствения достъпен начин да осигури температура, съвместима с нормалното протичане на жизнените и обменни процеси.

Студен чай, айрян, лек фреш, плодове, диня, всякакви минерални води, със сигурност ще дойдат като манна небесна за прегряващото ви тяло.

Спорен е въпросът с алкохола.
Всеки може да проследи собствената си реакция на организма на една слабоалкохолна бира или коктейл, но за концентратите няма съмнение: те не са препоръчителни.
Силният и обилен алкохол не само предизвикват потене, а и натоварват допълнително системите на организма, на които при 40 градуса никак не им е до това. 
Разбира се, вечер, когато се спусне прохлада, едно разумно питие с леки мезета едва  ли  биха навредили: всичко е индивидуално и разумните граници са най-важни.