Любопитно е да се отбележи, че за разлика от зимните месеци, които за Балканите и  страната ни, според всички прогнози на централите ще бъдат с наднормени температури, при това с висока вероятност, ноември е "сива" дупка (очакваните отрицателни аномалии се визуализират в синьо, положителните -  в червено, а околонормалните стойности -  в бяло или  сиви нюанси на картите).

За да се придобие представа какви са нормалните, климатични стойности, средно за дълги периоди в съответната станция, ето някои  максимални и минимални температури в някои населени места и планински станции.

Максималната и минимална температури, типични за ноември са:
Благоевград 12.8 и 3.8 градуса
вр. Ботев: точно  нула и минус 5 градуса
Бургас 13.3 максимална  и 6.3 градуса минимална
Видин 9.8 и 2.5
Копривщица 8 максимална и минус една десета минимална температура, характерни за града през ноември.
На връх Мусала нормалният среден максимум е отрицателен - минус 2.1 градуса, а средната минимална ноемврийска температура е малко под минус 7 градуса.

12.1 и 3.6 са съответните стойности за Пловдив, а в София средният месечен максимум е точно 10 градуса, при минимална от 2.2 десети над нулата.

Стойностите, които са с над три градуса по-високи от тези указани климатични температури, приемаме за по-високи от обичайните
, а с толкова под тях -  за по-ниски.
Същевременно, трябва да се има предвид, че есенните и пролетните месеци са период на бърза промяна на температурите и показаните средномесечни стойности за дневни и минимални температури се различават чувствително за дните в началото и  в края на месеца! Понякога тази разлика може да бъде и  5-6 градуса.
Пример: В София средният октомврийски максимум е  цели 17 градуса, докато декемврийският - само 3.9 градуса (да - от средата на октомври до навечерието на Коледа температурата "нормално" се срива с близо 14 градуса!). Ако вземем  средните числа, получаваме, че в началото на ноември в София средната максимална климатична температура е към 13 градуса, а в края - само 7 градуса.
При цялата условност на тези илюстрации, това показва бързото сезонно движение на температурите надолу.

За това бързо понижение има единствена, фундаментална причина: Бързо намаляващата слънчева енергия, която получаваме.
Ноември е есенен месец, но в радиационно отношение той е почти близнак на януари.
Инсолацията, енергията на един квадратен метър средно за месеца в северните части на страната е 1.55 киловатчаса на кв. м. за един ден. За януари тя е почти същата, 1.51 киловатчаса на квадратен метър. Само декември е с по-малък показател, 1.24. 
Далеч повече енергия получава единица площ дори през февруари - близо 2 и половина, а април е в небесата с  4 киловатчаса и половина на квадратен метър/ден - три пъти повече от ноември.

Конкретно този ноември ще започне с доста динамично време.
Принципно, ноември е един от най-мъгливите месеци и за това има физически причини. Температурите от ден на ден бързо падат, заради намаляващото слънчево греене, а "заварената" от предните, по-топли седмици, въздушна маса, има в себе си определено количество влага, част от която, при охлаждане, става "излишна" и кондензира под формата на мъгла, ако за това има подходящи условия - тихо и ясно време и достатъчно висока първоначална влага във въздуха.
Заради динамиката, обаче,  мъгли в началото на месеца ще има само на отделни места в защитените от вятър котловини, само в някои  дни и  за кратко.

Месецът ще започне със сутрешен мраз и по-ниски от обичайните, на много места - отрицателни температури в сряда сутрин.
Впоследствие предстои неколкодневен период  с по-топло време денем и  околонормални сутрешни температури.

Като цяло месецът, според централите, ще бъде с валежи около обичайните, но вероятността не е много висока, а южните части на страната са на границата с очаквани поднормени валежи и това внася несигурност по този показател.
Все пак, с голяма вероятност, по-голямата част от първите десет дни на месеца ще минат без съществени валежи, с изключение на изолирани места северно от планините, при преминаването на честите, но сравнително бързи и не особено валежни атмосферни фронтове.

В близките дни очаквайте предпоследната, октомврийска актуализация на сезонните прогнози на климатолозите за предстоящия зимен сезон.
ИЗБРАНО