Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да използва правомощията на изпълнителната власт, за да обучи и наеме хиляди млади хора на работни места, които биха могли да помогнат в "борбата с глобалното затопляне", съобщава New York Times.

Според националния съветник на Белия дом по въпросите на климата Али Зайди правителството планира да създаде Американски климатичен корпус, който ще предоставя на младите хора умения за работа в областта на производството на вятърна и слънчева енергия, готовността за бедствия и опазването на земята, продължава статията.

В много от програмите ще има възрастови ограничения, но не във всички, като през първата година се очакват 20 000 новобранци, се допълва в статията.

Преди това Байдън "беше възпрепятстван от Конгреса" по отношение на създаването на климатичен корпус, съобщава "Гардиън".

Първите версии на климатичния корпус бяха предложени в рамките на Закона за намаляване на инфлацията, одобрен миналата година, но бяха "отхвърлени сред силна опозиция от страна на републиканците и опасения относно разходите", се добавя в статията.

Сега той иска да използва изпълнителните правомощия, за да въведе програмата, която ще бъде създадена по модела на Новия курс на Рузвелт, се отбелязва в статията.

Създаването на Американския климатичен корпус има за цел да "спечели младите избиратели, които са критична група, преди президентските избори догодина", пише "Вашингтон пост".

Байдън е критикуван от младежки групи за борба с изменението на климата заради одобрението си на нови проекти за изкопаеми горива, като например проекта за нефтени сондажи "Уилоу" в Аляска, отбелязва изданието. Историята е отразена и от Hill.