Около 126 млн. души в САЩ са били в състояние на топлинна тревога от сряда, тъй като над страната се е задържал "изключително опасен" топлинен купол, съобщава Axios.

Голяма част от Средния Запад, Юга и Югозапада са обхванати от горещия купол, като интензивността му надминава рекорди, датиращи от поне 1950 г., продължава изданието.

Само в понеделник бяха поставени или подобрени над 100 нови рекорда, като се очаква "изгарящата жега" да се задържи през цялата седмица, се казва още в статията.

Температурите над 37,7 градуса по Целзий се разпростират на юг до щатите по крайбрежието на Мексиканския залив, а "бруталните нива на влажност" повишават топлинния индекс до 48,8 градуса по Целзий в някои райони, пише Guardian. "Наложително е да се отнасяме сериозно към горещините и да избягваме продължителното пребиваване на открито, тъй като температурите и топлинните индекси ще достигнат нива, които биха представлявали риск за здравето и биха били потенциално смъртоносни за всеки, който не разполага с ефективно охлаждане и/или адекватна хидратация", се казва в изявление на Националната метеорологична служба, допълва Guardian.

Междувременно тропическата депресия Харолд продължава да създава проблеми в Тексас, Ню Мексико и Аризона, продължава статията.

Във вторник Харолд навлезе на сушата в Падре Айлънд, Тексас, и заля части от щата с проливни дъждове, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Харолд следва бурите "Емили", "Франклин" и "Герт", но е първата буря от сезона на атлантическите урагани, която навлиза на сушата, продължава статията.

Само няколко часа след образуването на Харолд се разви тропическа буря Франклин, която донесе проливни дъждове в Хаити и Доминиканската република, съобщава Independent. "Циклоните, които според учените са подсилени от последиците от климатичната криза, са част от рекорден модел, който се развива в Атлантическия океан", се казва още в статията.