Според данните на Американското метеорологично дружество, Европа преживява най -горещата си година със значителна разлика спрямо следващите в класирането, съобщава Independent, в история, проследена на цифровата първа страница на вестника.

Докладът на организацията за състоянието на климата показва, че всичките пет от най -горещите регистрирани години на континента са настъпили от 2014 г. насам и че през 2020 г. температурите на целия континент са били с 1,9 ° С над средните за 1981 до 2010 г.

Отбелязва се, че много нации от Франция до Финландия отчитат най -високите си средногодишни температури за миналата година.

BBC News съобщава , че докладите по -рано тази година вече потвърдиха, че 2020 г. е най -топлата в Европа и една от трите най -горещи в света.

"Новите данни показват, че температурният марж на Европа през предходните години е бил значително по -голям, отколкото се смяташе досега" - с повече от 0,5 ° С по -високо от предишното рекордно ниво.

Обединеното кралство записва третата си най -гореща година в историята и се фокусира върху нарастващия брой на "тропическите нощи", когато температурите в цялата страна не успяват "да паднат под 20 ° C и сънят става труден".

Изданието пише ощв, че както се случи вече тази година, по -високите температури ще доведат до по -интензивни валежи във Великобритания.

Според CNN, други части на света, които са имали рекордно високи температури миналата година, включват Япония, Мексико и Сейшелските острови.

Споменава се и "екстремното време, предизвикано от изменението на климата", което засегна много части на северното полукълбо това лято "под формата на горещи вълни и горски пожари в Гърция, Италия, Турция и Франция, докато Германия и Белгия претърпяха смъртоносни наводнения през юли ".

Таймс съобщава на заглавната си страница, че средната температура върху сухоземните райони на Арктика през 2020 г. е най-високата от началото на записите и "седмата поредна година, когато годишните температури в Арктика са били с повече от 1С над средните за 1981-2010 г.".

 

ИЗБРАНО