Сменили сирените със звънци и снабдени с апетитни хапки, най-новите пожарникари в Барселона започнаха деликатно да подминават туристи и велосипедисти в най-големия обществен парк в града по-рано тази година. Четириногата бригада, съставена от 290 овце и кози, има само една задача: да похапне колкото се може повече растителност.

>>>>Виж галерия>>>>

Тяхното пристигане превърна Барселона в едно от последните места, където се прилага една стара стратегия, която се възражда, тъй като властите по света се борят с нарастването на броя на горските пожари.

Идеята е проста: застрашените от горски пожари райони се предават на пасящи животни, които хрупат и тъпчат сухата растителност, която иначе би могла да се натрупа като гориво за пожарите. Независимо от това дали животните са полудиви, или са под надзора на пастир, който обикновено получава компенсация за усилията си, добре свършената работа обикновено оставя след себе си пейзаж, осеян с открити пространства, които могат да служат като противопожарни прегради.

Контролирана паша започва от страната на Барселона в природния парк Collserola, за да се предотвратят горските пожари

Това е  начинът, по който в миналото са се предпазвали от горски пожари. "Тук не измисляме нищо ново", казва Гилем Каналета от фондация "Пау Коста" - каталунска организация с нестопанска цел, която прилага стратегията от 2016 г. в провинция Жирона, близо до Барселона. "Това, което правим, е да възстановим нещо, което вече е съществувало и което е изчезвало."

В Барселона пилотният проект стартира през април в парка Колсерола - зелена площ от 8000 хектара (20 000 акра), разположена над града и в която се случват средно по 50 пожара годишно, казва Елои Бадия, общински съветник на Барселона по въпросите на извънредните ситуации, свързани с климата, и екологичния преход.

Обикновено пожарите се потушават бързо. "Никой не е изгубил представа, че ако един ден възникне голям пожар, това ще има голямо въздействие", каза той. "Това е много градски парк, заобиколен от гъсто населени общини".

Навлизането на града в тази стратегия е ехо на подобни усилия по света. В Калифорния, където миналата година повече от 850 000 хектара бяха погълнати от горски пожари, дузина компании сключват договори със собственици на стада кози за целенасочена паша.

В Северна Португалия 45 застрашени коня Гарано и техният апетит са допринесли за това резерватът Фая Брава да бъде пощаден от опустошителното въздействие на горския пожар през 2017 г. В канадската провинция Британска Колумбия говедата са използвани за разчистване на райони, застрашени от горски пожари.

Част от Испания възприе тази стратегия преди близо две десетилетия, когато южният регион Андалусия започна да плаща на пастирите, за да прекосяват с животните си обраслите равнини и долини. Оттогава регионалната програма се е разраснала и включва над 100 000 животни, което спестява на властите около 75 % от разходите за механично почистване на земята.

Пашата е довела и до други ползи: животните пренасят семена и тор, докато се движат по терена, а сравнително безразборните им хранителни навици подпомагат биоразнообразието, като ограничават конкурентното предимство на някои растения.

Проучванията показват, че целенасочената паша може да бъде ефективна, когато се съчетае с други методи за предотвратяване на горски пожари, като механично почистване и контролирано изгаряне, казва Юлия Руе-Ледук, изследовател в Германския център за интегративни изследвания на биоразнообразието в Лайпцигския университет.

"Това не е чудодейно решение", добавя тя. "Но е част от решение, което може да помогне на ландшафтите да бъдат по-устойчиви на пожари".

 

Успехът му се крие в справянето с перфектната буря, създадена от сушата, предизвикана от изменението на климата, и десетилетията на напускане на селските райони. "Има много храстовидна и дървесна растителност, която расте върху бивши пасища или земеделски земи и която създава много гориво за горските пожари", казва тя. "А това води до по-големи и по-трудни за овладяване горски пожари, когато се случат."

В Барселона, където пилотният проект приключи миналия месец, сега се планира разширяването му до три стада и евентуално до повече зелени площи в града.

В крайна сметка животните се грижат за 72 хектара от парка, казва Бадия. Но те преобразиха града и по други, по-незабележими начини. "Имаше бум на жители, които искаха да посещават животните, това се превърна в квинтесенцията на семейното занимание", каза той. "Така че това имаше и социално и културно въздействие."