Течението в Атлантическия океан, което донася топла вода до Европа от тропиците, отслабва с 15% от средата на миналия век, показват нови изследвания.

Две проучвания, публикувани в списанието Nature, използват различни подходи, за да покажат, че "Атлантическата меридионална циркулация" ( известна широко с абревиатурата AMOC - Atlantic Meridional Overturning Circulation) е във видимо по-слабо състояние сега, отколкото е било в продължение на десетилетия - и може би дори векове.

Двете изследвания се различават по отговорите, които дават на въпроса кога, как какво е предизвикало отслабването. Докато едното предполага, че това е започнало в средата на 20-ти век, като следствие на промените в климата, причинени от човека, второто предполага, че това е започнало преди сто години, след естествената промяна в регионалния климат.

Въпреки разногласията за началото на отслабването на теченията, проучванията са единодушни, че е имало "продължителен спад в АМОК през 20-ти век, който може да се дължи на скорошното глобално затопляне и топене на ледената покривка на Гренландия".

Гълфстрийм е "виновник" за много по-мекия климат на Западна Европа, в сравнение с намиращите се на същата географска ширина райони на Азия и Америка. 

Според климатолозите, ако течението спре, средните зимни температури над Западна и Северозападна Европа ще се понижат с около 5 градуса Целзий.

Въпреки ширещите се мнения, това няма да доведе до нов ледников период, особено на фона на сегашните нива въглероден двуокис, които са без аналог през последните 2 милиона години. Това вече е невъзможно.

Но зимите в Западна Европа ще бъдат значително по-сурови и "скъпи" от сегашните, а промяната на типа атмосферна циркулация в региона и около него е напълно непредвидима. Възможно е, например, раззеленяване на голяма част от Сахара, а така или иначе вече наличната топлина в океана и атмосферата, оставайки на юг, ще създава чудовишни разлики в температурите (градиенти) между субтропиците и умерените области през зимата, от което може да последва кратно усилване и задълбочаване на зимните циклони, успоредно с изместването им на юг. Това би довело до чести катастрофални явления - порои, наводнения, градушки, силен вятър.