Какво свързва люлката на живота - океана и безжизнената пустиня Сахара?

Замисляли ли сте се някога защо крайбрежните води имат зеленикаво-тюркоазен цвят, а океанските дълбини са сини?

Този въпрос озадачава морските биолози. Тим Конуей и Сет Джон от Университета в Южна Каролина проведоха проучване, резултатите от което доказаха значението на региона на Северна Африка за целия свят.

Изглежда, че водите на океаните съдържат всички необходими елементи за живота на неговите жители: достатъчно количество слънчева светлина, въглерод и азот. Въпреки това беше установено, че океанските води липсва достатъчно ... желязо!

>>>Виж галерия от страхотни океански снимки>>>

Там, където то е недостатъчно те имат такъв тъмно син цвят. Крайбрежните води, от друга страна, съдържат достатъчно желязо и други микроелементи, които имат благоприятен ефект върху растежа на водораслите. Оттук и техният интензивен зелен тюркоазен цвят.

Установено е, че пясъците на пустинята Сахара са основният доставчик на желязо за водите на световния океан. То е необходимо за образуването на хемоглобина в организма на морските животни и необходимият за растителната фотосинтеза негов химически събрат - хлорофила.

Колкото по-активен е океанският фитопланктон - основният елемент от диетата на морските животни, абсорбиращ желязото, толкова по-активно той абсорбира въглероден диоксид, и следователно освобождава кислород.

Според изследователите, по-голямата част от желязото попада в океана с вятъра, който духа от пустинята.

>>>Посетете и страницата на  Vremeto.dir.bg/ във Фейсбук>>>

Пясъчните частици съдържат достатъчно желязо, което спомага за развитието и поддържането на живота в океана. Учените смятат, че около 50 000 тона пустинен прах се транспортират към Атлантическия океанот Сахаравсяка година. Оттам, чрез системата на глобалните океански течения, микроелементите се разнасят по целия световен океан.