Карл фон Реден и екипът му от института по океанография в Уудс Хоул в САЩ изследват африканските Баобаби и дълголетието им от 2005 година.

За целта през последните 13 години те са пътували десетки пъти до ЮАР и други ареали  на местообитанията на тези древни растения.

>>>Виж галерия от 8 снимки на тези величествени растения>>>

Учените са разговаряли с местните жители, които са им показали най-големите и най-старите дървета.

Известно е, че баобабите нямат годишни пръстени, така че единственият начин да се разбере възрастта им е радиовъглеродният  анализ.

Изследователите са събрали парчета дървесина от дърветата, донесени от местните жители, а след това са анализирани с масспектрометър. Те са проучили повече от 60 древни дървета на юг и изток от Африка, както и в Мадагаскар.

Стволовете на  баобабите, които могат да достигнат възраст повече от 2000 години, са с диаметър достигащ до 5 метра. Екипът изследвал дълголетните баобаби и тяхното адаптиране към сушата и нападенията на слонове.

Слоновете често атакуват растенията, за да се доберат до водата в дебелите им стволове.

Често след смъртта на старото стъбло на баобаба, растението успешно израства наново от издънка близо до старото стъбло.

Въпреки това, учените установяват, че за 12 години от началото на изследванията им 9 от 13 дървета на възраст 1300-2000 години, както и 5 от 6-те най-големи растения умират.

Всичко започва с отмирането на основното и най-старото стъбло, последвано и от другите.

За учените тези внезапни смъртни случаи (апоплексия) са мистерия.

Човешкият фактор трудно може да бъде пряка причина - за местните жители тези дървета са свещени.

Еколозите предполагат, че смъртта може да бъде свързана с изменението на климата изасилването на сушата в Южна Африка.

Въпреки това, според Сара Вентър от университета Уитуотърсранд в Йоханесбург (Южна Африка), остава неясно защо само баобабите са пострадали, а не всички дървета около тях.