От няколко  месеца северноатлантическите циклони редовно се споменават в метеорологичните прогнози, свързани с времето на европейския континент.

За това имаше основания - до края на второто десетдневие на март кухнята на атлантическото време сервира това ястие на масата по график. Придвижвайки се на изток, безкрайна поредица от атмосферни вихри пренасяха въздуха, затоплен от океана, дълбоко в Арктика и азиатския континент.

В резултат на това цяла Европа, Европейска Русия, но и Сибир формираха огромна температурна аномалия и дори Русия в западната си част се лиши напълно от обичайната си зима.

Блокиращите антициклони бяха редки гости. Междувременно именно тази барична система може да стане чест рефрен в метеорологичните новини през третата третина на март.

Според прогнозите, в края на тази седмица антициклон ще се формира над Скандинавието, ще обхване Северна Европа, а следващата седмица ще се премести на територията на Европейска Русия и ще стане бавноподвижен/стациониращ.

Подобно развитие има своите предимства и недостатъци. Предимствата включват предимно слънчево време за централните части на територията, обхваната от антициклона - източник на добро настроение и витамин "D", ако имате възможност да се изложите на слънчевите лъчи. Минусите са температурни инверсии и липса на валежи, както и натрупване на вредни вещества в атмосферата на големите градове на фона на сухо и прашно време.

Нашата страна, обаче ще стане свидетел на малко по-различен сценарий. Намирайки се в южната периферия на мощния антициклон, първоначално в неделя и понеделник ще получим солидна порция студен арктичен въздух.

По-късно, поне според сегашните сценарии на Европейския център за средносрочни прогнози, все по-силното мартенско слънце ще трансформира първоначалната студена въздушна маса и макар бавно, температурите след вторник-сряда другата седмица ще се повишават. Дали ще се случи точно така, предстои да узнаем, тъй като другият голям прогностичен център - американската НОАА и моделът и ГФС сочат почти цяла седмица доста студено за сезона време, започвайки от неделя-понеделник.