През 2020 г. Китай празнува Нова година на 25 януари.

Именно в този момент, според китайския календар, ще настъпи годината, символът на която е мишката.

Обикновено в Китай новата година се празнува шумно и весело. Тази година не само туристите, но дори и Сибирският антициклон заминаха за Китай, за да отпразнуват Нова година. Тази зима положението на тази атмосферна формация е необичайно: антициклонът забележимо е изместен на юг.

Под негово влияние се намира почти цял Китай. Антициклонът донесе слънчево време в Северен Китай. Температурата на въздуха е по-висока от обичайната.

Снимка: ГМЦ РФ

В Пекин на 24 януари следобед  тя ще бъде от +1 до+ 3, през нощта до -4 градуса, а на 25 януари ще се затопли до 5 градуса.  В централните провинции е топло, +5 .. + 10 градуса, но дъждовно. На юг е дъждовно, но тук е почти лято, с +22 до + 27 градуса.

На картата можете да видите атмосферното барично образувание, заело голяма площ на територията на Китай, с център над североизточните му провинции. Той е изместен на няколко хиляди километра на юг от обичайното си за минали климатични времена място. Фактически, видно, мястото му е заето от вихър-антипод: циклон с атлантически произход.

Затова и пишем често през тази зима: силният и консолидиран зимен полярен вихър в стратосферата просто не дава достатъчно място и време на антициклонални вихри да охладят атмосферата в умерените и субполярни ширини.

Снимка: ГМЦ РФ

Като следствие - нямаме истинска зима. 

Очаквайте в следващите дни месечната ни прогноза за февруари, но предварителната информация е: няма изгледи за нещо по-различно от топлото и наднормено време до момента и през последния зимен месец. Всъщност - напротив: чувствително по-високото и издигащо се февруарско слънце ще повишава дневните температури в някои дни доста над януарските, при едни и същи други условия.

На другата карта, с аномалиите може да се проследи до какви последствия води това: температурите в "леговището" на антициклона, от които той е изгонен далеч на юг, е по-топло от обичайното с умопомрачителните 20 и повече градуса.