В момента над северното полукълбо се редуват поредица от положителни и отрицателни аномалии, като повече от месец тази, която дели Европа на две и стационира или почти стационира: над Западна Европа по-често е по-студено от обичайното, а над източната част на континента, включително на Балканите, се радват на значително по-топло от обичайното време, с топли южни ветрове и валежи предимно от дъжд. На картата на аномалиите това може да бъде видяно много добре:

Снимка: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA, метеоинфо

В сравнително тясна ивица между двете зони се редува динамично време, с топли и по-студени периоди, а в Италия дори валя сняг.

Този тип стационираща меридионална циркулация вече се проточи повече от месец. Част от нея е и огромната по площ област с отрицателна аномалия над Сибир, за която пишем през последните дни.

Не е необичайно подобен тип атмосферна циркулация да бъде трайна, както в момента, но продължителността и вече е доста необичайна - 4-5 седмици.

Кога и как ще се промени това? 

Според средносрочните прогнози на моделите, това е вероятно да се случи около 9-11 януари. Задължително трябва да се направи уговорката, че прогнозите за толкова дни напред са несигурни, особено що се касае до подробностите, а именно в тях се крие разковничето как ще продължи проточилият се период на рекордно топло време в нашата страна.

Снимка: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA, метеоинфо

А той ще продължи още поне седмица: след кратко относително застудяване веднага след новогодишната нощ, при което, обаче температурите ще останат над обичайните, предстои ново затопляне в навечерието на именните дни Йордановден и Ивановден.

Очакваното преустройство на циркулацията около 9-10 януари ще бъде в сферата ни на внимание в следващите дни, а по-конкретни подробности ще може да видим в прогнозите, когато евентуалните събития, свързани с тази промяна "навлязат" в рамките на 6-7 дни от момента на прогнозата, т.е не по-рано от 3-4 януари.