Често посочваме, че от разположението и силата на зимния континентален антициклон в Азия зависи и това, дали у нас е възможна истинска "класическа" студена зима.

Такава у нас за последните 11 години е имало само 2 пъти, при това за по 2-3 седмици - през 2012 и 2017 година.

През последните зими обикновено пишем само за огромни по площ и абсолютни стойности положителни аномалии в Сибир.  На заглавната снимка е показана карта с температурните аномалии над Сибир (не абсолютните стойности, описани в текста!)

Но в момента  Сибир е скован от студове, а дори има места с исторически рекорди. Температурата пада до екстремни стойности.Това се е случило в Барнаул, Новокузнецк и Кемерово.

Студовете от северната част на Уралския федерален окръг на Русия не отстъпват през изминалите дни. Ще напусне ли студеното време територията на Сибир през останалите дни от годината? 

Арктическият студ ще се задържи и в следващите дни на голяма част от територията на областта.

На 29-31 декември, силен студ се очаква в Красноярска област: в южната и  част до  -48 ... -43 °, а на 29 декември до -50 °), в Евенкия до -53 °

В южната част на Сибир студовете също ще бъдат силни.

На 29 декември, в югоизточната част на Република Алтай температурите ще паднат до -40 °). 29-30 декември, силен студ се очаква и в централните и южните райони на Красноярската територия и в Хакасия , стемпература през нощта до -45 °, на 29 декември в централните райони до -50 °.

 

Центърът на обширния Азиатски антициклон се намира в Монголия - по-южно от обичайните му "класически" силни зими от предишните десетилетия.

В Населеното място Тосонценгел в Монголия се съобщава за атмосферно налягане от почти 1090 хектопаскала, това е стойност в областта на абсолютните рекорди, измервани въобще на нашата планета.

У нас поне до Ивановден не се очакват съществени зимни прояви на времето, а някаква надежда за любителите на зимата остава за втората десетдневка на януари.