Септември климатично е есенен месец, в климатологията есента започва на 1 септември и продължава до края на ноември. Но не само през тази, за последните години по правило месецът все по-често е с летни температури и практически в метеорологично отношение добавя един допълнителен месец към лятото - при това топъл като август и с повече слънце от юни.

През тази година температурите средно за страната за съответните населени места и станции, температурите са по-високи с обичайните с над 4 градуса и половина.

Най-"топло" е било на Мусала, където температурата е по-висока спрямо обичайната там с 5 градуса и половина, но и на други места в страната имаме аномалии от около 5 градуса.

Климатолозите обикновено избягват да правят категорични изявления в тази насока, поне сериозните, чиято цел не е търсене на сензация. Все пак, подобна вече установяваща се закономерност - "бягството" на септември от есента и присъединяването му към лятото, няма как да не дължим единствено на глобалното затопляне.

Не е важно, дали вярвате в него или не: то е тук и то е 'сега", случва се пред очите ни.

Сериозно е и положението с валежите. Ако изключим Разград и още 2-3 петна на територията на изток, практически почти никъде не е валяло, освен символични части от литъра или няколко литра на квадратен метър. 

Ако вземем предвид и, че валежите на изток са петнисти и недостатъчни на фона на дългата неколкомесечна суша там, картината е още по-тревожна.

Обръщайки се към прогнозите за валежите в кратко и средносрочен план, няма изгледи нито за значителни като количество, нито такива по площи.

След понижението на температурите утре до началото на следващата седмица, което няма да донесе някакви значими валежи, според последните предварителни прогнози, в средата на следващата седмица отново ще се затопли до близки, а в някои дни и над 30-градусови температури.

Валежи в 7-8 дневен предстоящ период не се задават.

С голяма вероятност може да очакваме, че този септември ще завърши в много места с месечни температури, близки, ако не и превишаващи класическите августовски такива от края на миналия век, оформили настоящата норма.

Остава далеч в миналото и народната мъдрост за месеците с "р" и студа. Да, утрините ще станат осезаемо по-хладни, но при дневни температури над 30 за никаква реална есен не може да се говори, Въпреки, че денят през месец май (който няма "р" в името си") е с 2 часа по-дълъг от този през септември, заради натрупаната през лятото топлина в атмосферата, деветият месец на годината и климатично - първи есенен, е безкомпромисно по-топъл от пролетния май, при това все по-често през последните години. За мнозина може да е изненада но и преди да усетим ефектите от промяната на климата, септември е бил с малко, но по-топъл средно месечно от май. Но в последните години и десетилетие-две тук вече няма място за сравнение. Ножицата се разтваря още повече.

Сухите числа: Тазгодишният май е със средна температура за страната 15.2 градуса, а септември до днес е 21.2 - с 6 (шест!) градуса по-топъл! Да, последните десетина дни ще редуцират отчасти тази разлика, но няма никакъв теоретичен шанс да я сведат до нула - септември за пореден път ще остане с няколко градуса по-топъл от май. 

Миналата година, при почти идентична с тазгодишната майска средна температура, септември е бил "само" с 3 градуса по-топъл от него. Нещо повече, деветият месец вече е по-топъл от класическият август от края на миналия век, което вече е изумително постижение, а от "срама" да бъде по-хладен от есенния си събрат, август се спасява, като също чувствително се затопля - средно с близо 2 градуса (често и повече), в сравнение с предшествениците си от последните десетилетия на изминалия век.

"Септември ще бъде май"? Помислете пак!