През последните няколко седмици имаше два вулкана, около които бяха отбелязани вероятни признаци за предстояща активност: земетресения, повишено отделяне на газове от пукнатини около тях.  Това са вулканът Хекла и могъщият вулкан Гримсвотн. В момента и двата са топ претенденти за следващото изригване на вулкан в Исландия.

>>>Виж галерия от снимки  на исландски вулкани>>>>

Силно потенциално изригване на някой от двата вулкана могат да променят за няколко месеца времето в северното полукълбо, заради изпратените при изригванията в тропосферата аерозоли. Те биха отразили част от слънчевите лъчи и за няколко месеца или дори година, временно да маскират влиянието на глобалното затопляне. Все пак, това зависи и от други фактори: праховия състав и вида на основните газове, както и височината, на която те бъда избълвани 9някои агенти действат в различна посока - в стратосферата действат охлаждащо, а в тропосферата - обратно.

 

Последното изригване на Хекла беше през февруари 2000 г., когато изпрати пепел и дим на над 12 км високо в атмосферата (на това място - в стратосферата). Експлозивната фаза беше последвана от няколко дни с потоци лава, след което Хекла се върна към сън, поне до днес.

Проучвания през последните 5 години показват, че вулканът е много близо до изригване, въз основа на данни за деформация на земята около него.

Земетръсната активност беше нормална или на ниски нива досега в Хекла, понякога с кратко засилвания. Но земетресенията обикновено са редовно явление при всеки вулкан, който не е угаснал, въпреки че понякога можем да наблюдаваме повишена активност в сравнение с нормалната за отделен вулкан. Около Хекла е наблюдаван увеличен брой земетресения през последните два месеца, точно около и под планината на кратера му. Хекла не е особено известна с високите нива на сеизмичност, така че всяко увеличение се приема с повишено внимание и внимателно наблюдение.

По-висок процент земетресения в Хекла има през последните два месеца и дори по-конкретно през последните две седмици, когато сеизмографите регистрираха 17 земетресения, което е над обичайното за Хекла.

Тенденциите на земетресенията в Гримсвотн показват постоянно увеличение на броя, като последните два месеца имат над средната активност. Това е нормална тенденция за Гримсвотн, тъй като той бавно наближава следващия си цикъл на изригване.

Гримсвотн може потенциално да окаже по-силно въздействие върху климата на Исландия, а също и този на Европа, когато изригне, в сравнение с Хекла.

Ето защо е необходим денонощен мониторинг, така че хората в Исландия (и въздушното движение над Европа) да имат достатъчно рано информация, за да се измъкнат навреме от евентуална опасност. Последните 3 изригвания на Гримсвотн са през 1998, 2004 и 2011 г., всички експлозивни. Това дава средно около 6-7 години между последните изригвания.

Последното му изригване беше през 2011 г., което е преди 8 години, но беше голямо изригване, така че на вулканичната система е необходимо повече време за възстановяване и презареждане. Голямо експлозивно изригване от Гримсвотн може да покрие повече от половината от Исландия с пепел и ако ветровете на голяма надморска височина ще духат на югоизток, те биха могли да пренесат облака пепел далеч на юг, в Северна и дори Централна Европа. Той би могъл потенциално да окаже силно влияние върху въздушния трафик, а оттам и върху световната икономика.

 

Хекла е способна на средни до големи изригвания. Изригването в Хекла през 1104 г. е достатъчно голямо, за да покрие повече от половината от Исландия с пепел и също изпрати пепел на юг, надолу в Северна Европа. Вероятно това е най-лошият сценарий в момента, тъй като, ако изригне, е трудно да се каже каква е потенциалната сила на това изригване. Последните изригвания не са били близки до мащаба на изригването от 1104 г. и няма незабавни индикации, че следващото ще бъде много по-мощно от последното. Известно е обаче, че вулканите променят моделите и силите на изригване без много предупреждение.

Гримсвотн

Гримсвотн може би не предизвиква безпокойство като Хекла, но също наближава своя експлозивен ден, а евентуалното изригване или експлозия могат да бъдат доста големи. Сега той има почти постоянна земетръсна активност, а само вчера беше регистрирано земетресение с магнитуд 3,1 в близост до мястото на изригването през 1996 г. (цепнатина на Гьялп).