Климатът се приближава до точката, от която няма връщане, тъй като температурите на сушата и на морето са рекордни, твърдят експерти.

Ройтерс публикува новина с мненията на редица експерти от цял свят, в която те оценяват състоянието на глобалните действия по отношение на изменението на климата:

"Експертите по климата твърдят, че целта за задържане на глобалното затопляне в дългосрочен план в рамките на 1,5 градуса по Целзий се отдалечава, тъй като държавите не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини на сушата и в морето.

Докато пратениците се събираха в Бон в началото на юни, за да се подготвят за тазгодишните годишни преговори за климата през ноември, средните глобални температури на въздуха на повърхността на земята бяха с повече от 1,5C над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, съобщи финансираната от ЕС Служба за климатични промени "Коперник" (C3S).

Въпреки че средните температури и преди са преминавали временно прага от 1,5C, за първи път това се случва през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни.

Температурите на морската вода също счупиха рекордите за април и май. Изчерпахме времето си, защото промяната изисква време - каза Сара Пъркинс-Киркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс."

Новинарският бюлетин продължава: "Средните глобални температури на морската повърхност достигнаха 21С в края на март и останаха на рекордни нива за това време на годината през април и май.

Австралийската метеорологична агенция предупреди, че температурата на морската повърхност в Тихия и Индийския океан може да бъде с 3С по-висока от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, казва Пиърс Форстър, професор по физика на климата в Университета в Лийдс, но вина имат и Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се носи над океана и използването на корабни горива с ниско съдържание на сяра. "Така че океаните са засегнати от четворен удар", казва той. "Това е знак за предстоящи промени."